В него са включени серия констатации и препоръки, засягащи най-вече съдебната система, предаде БНР.

През лятото на 2012 година, точно 5 години след излизането на първия доклад по мониторинговия механизъм, ще бъде направена цялостна оценка на постигнатото в този период, от нея ще последва и предложение, пише Еврокомисията. Условието е България и Румъния да изпълнят препоръките от тазгодишните доклади и да преодолеят посочените в тях слабости.

Докладът за България гласи, че борбата с корупцията по върховете още не е дала нужните резултати, и че въпреки постоянните акции, по-добри резултати са нужни и срещу организираната престъпност.

За съдебната система е записано, че не полага нужните усилия да изпълни досегашните препоръки от Брюксел и че подобряването на съдебната практика остава главно предизвикателство пред България. Визирани са конкретно многото оправдателни присъди, висящи и забавени дела, пише и че системата работи само по сигнали за корупция, вместо да прояви повече активност.

Отчетността на съдебната система и невинаги прозрачните и професионално обосновани назначения на магистрати също са посочени като слабост. Други такива са събирането на доказателства и защитата на свидетели.

Комисията очаква повече от България и по отношение на конфликта на интереси и отнемането на незаконно придобито имущество.

Правителството получава очакваната оценка за политическата си воля – за него е записано, че през последната година е показало решителност и отговорност в осъществяването на реформите, че продължава по този път, и че трябва да го следва и занапред, за да постигне резултати.

Неокончателният текст не съдържа коментар за борбата с корупцията по границите, а Шенгенското ни членство, което ще зависи от този документ, не се споменава под никаква форма.

Това е най-лошият доклад на ЕК, който България получава в последните 3 години, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от „Фокус”. Той каза, че в него ясно пише, че едва през 2012 г. ЕК ще каже каква е перспективата и мнението й за развитието на механизма за наблюдение на вътрешния ред.
„Това е тежък удар върху правителството. Дори усилията, политическият натиск на правителството към ЕК, не позволи да се снемат тежки констатации не само за състоянието на съдебната система, но и за работата на МВР”, коментира още бившият премиер.
Според него управляващите са подходили с жалби и умолявания към ЕК да свалят най-острите текстове с мотива, че кабинетът би паднал, ако се приеме първоначалният вариант на доклада.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева пък заяви, че би препоръчала на българското правителство сериозно да обмисли бъдещите стъпки за преодоляване на проблемите и затова как да бъдат изпълнени препоръките на доклада, предаде БГНЕС. Тя подчерта, че най-важното за Европа е икономическата стабилност и в тази посока България може да се гордее, "но не и да слагаме розови очила, а да вървим напред".

Последна актуализация в 15,00 ч.