Акцент в разговора са били съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин и Борисов са се споразумели да активизират сътрудничеството в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Други подробности от разговора не се уточняват.

В сферата на енергетиката един от най-големите в отношенията между двете страни е нереализираният проект за газопровод "Южен поток", отбелязва ТАСС. Планирано беше той да бъде прокаран по дъното на Черно море и чрез него да се доставя руски газ през България до Балканите и Италия. Европейският парламент обаче препоръча на България да се откаже от проекта и в края на 2015 г. той беше замразен, посочва ТАСС.

Сътрудничество между Русия и България съществува и в сферата на атомната енергетика, по-специално модернизирането на АЕЦ "Козлодуй", допълва ТАСС.

Часове по-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че президентът Путин и премиерът Борисов са обсъдили създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Разговорът е бил по инициатива на премиера Борисов "ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика", се казва в съобщението.

Премиерът Борисов подчертал, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Както е известно, в писмото си Юнкер отговори, че през газов хъб в България може да минава и руски газ, ако се спазват правилата на ЕС.

Страната ни може да построи и нов ядрен реактор, като затова е нужно да уведоми Европейската комисия, както изисква договорът за Евратом, отговори също Юнкер. 

В края на юни министърът на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че страната му има готовност да построи "Южен поток" при потвърден интерес от България и Европейския съюз.

Президентът Владимир Путин заяви на 1 декември 2014 година, че проектът "Южен поток" се спира, тъй като Европейският съюз настоява той да съответства на така наречения трети енергиен пакет.

Вместо "Южен поток" бе решено да се строи "Турски поток", който пък впоследствие също бе замразен. На 3 декември м.г. Новак обяви спирането на проекта.

Сега обаче ледът в отношенията между Анкара и Москва започва да се разтапя, както заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. В отношенията между Турция и Русия започна етап на нормализация, каза той неотдавна в реч пред парламента.

"Газпром" е отворен за диалог за евентуално възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", заяви пък говорителят на концерна Сергей Куприянов.

"Южен поток" е на стойност 15,5 милиарда евро и предвиждаше да се доставят 67 милиарда кубични метра синьо гориво предимно в Южна Европа, като се заобикаля Украйна, припомня ТАСС.

"Турски поток" имаше за цел да осигури доставките на допълнителни количества газ на турския пазар и в страните от Южна и Югоизточна Европа.

Извън енергетиката Путин и Борисов са обсъдили и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязали, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни.
В разговора е било посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.

Експерти: България е в патова ситуация за ”Белене”