При посещение в Пловдив лидерът на ГЕРБ обясни, че България вече няма нищо общо с Европа и попита да не би Пламен Орешарски да ходи в Берлин, Париж, Лондон, където са "нашите съюзници."

"Той си избира екзотични дестинации. На ти сега, отвориха български ресторант в Ханой, ей сега ще ги утрепем китайските ресторанти по света", поясни Борисов на среща с кмета на община Родопи и привърженици на ГЕРБ.

Миналата седмица няколко часа след кацането си във Виетнам, Орешарски, съпругата му и делегацията ни бяха на откриване на български ресторант във виетнамската столица.

Борисов каза на срещата, че хората, които сега ги управляват, ходели при него с по две папки "някъде назад" и като ги викал, идвали да му докладват.
Това било така, защото преценил, че нямат управленски капацитет, а сега били  отгоре.

"Затова да не се чудите, че държавата загива"
, добави той и ги нарече "негодници".

„Вместо милиардите, които ГЕРБ осигуряваха от Европа, те се занимават с Ицо Шпека от Коньовица, през това време държавата фалира”, каза още Борисов.

Той използва израза "Ицо Шпека от Коньовица" от години, когато илюстрира безсмислени инициативи на опонентите си.

По думите му управляващите крият, че има писмо от Брюксел, което им казва категорично, че са спрели реформите и водят държавата към фалит.

Борисов каза още, че правителството се готви да накаже още веднъж общините заради своята некадърност като намали държавната им субсидия с около 50%.
Като причина посочи "спирането на парите от европейските фондове" и намеренията на кабинета да осигури недостигащите средства като ореже общините.

Борисов прогнозира, че това ще засегне най-вече големите общини, чиито кметове са от ГЕРБ и където е концентрирано най-вече населението на страната.

Според лидера на ГЕРБ това, което правителството на Орешарски готви, е наказание, тъй като средствата вече са взети от бюджета, но управляващите трябва по някакъв начин да ги съберат.