Стъпваме на самото изказване на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който каза, че негова лична цел и на комисията е в рамките на този мандат, на тази комисия мониторингът съответно за България и Румъния да отпадне, заяви  Борисов.

„На базата на това аз съм разпоредил на ЕК да се представи ясен план какво правим април месец, кои закони сега приемаме. Защото вчера това каквото направи комисията за конфискация – цяла Европа не е правила такова нещо. За над 2 млрд. и 400 млн. имущество и реално обезпечено 1 млрд. 460 млн. – това никой не го е правил. И е добро, защото тези пари ще се върнат в банките”, категоричен е премиерът, цитиран от "Фокус".

Какво ще правим с бюрото за антикорупция? Срокове- април влиза, май влиза, кога излиза от парламента. Какво правим месец октомври тази година, попита той.

По думите му, всичките служби трябва ежедневно да правят операции и действително да покажат на българите и на Европа, че се борим реално с престъпността и корупцията.

"Разбира се, по механизма за сътрудничество трябва да дойдат прокурорите, които сме поискали от Англия, Холандия и Германия, да наблюдават дейността на самата прокуратура и когато излезем с тези решения след година и половина – две , спокойно можем да дойдем и кажем - по графика и плана, който вие утвърдихте сме изпълнили всичко сега вече можем да говорим за отпадане на механизма”, коментира премиерът.

Министър-председателят заяви, че сам по себе си механизмът е ефективен и затова го подкрепя толкова много.

„Смятам, че в рамките на мандата на тази комисия – около две години и половина, ще се справим. Без да се налага, както днес прочетох, че бившият румънски президент Траян Бъсеску е поискал молдовско гражданство, нашите държавници да бягат в Европа и да търсят друго гражданство”, каза още Бойко Борисов.

Целта на всичко това е не да се извърши престъпление и след това да го разкриваме, а да има превенция. Искаме така да подредим България, че всички да бъдем респектирани от закона и да го спазваме, заключи той.