Общата стойност на иска, внесен в Софийски градски съд, е за 2 203 445 038 лв., съобщи на пресконференция председателят на комисията Пламен Георгиев.

Той уточни, че обезпеченото имущество - парите, които от комисията са установили, че Василев е получил от източници с незаконен произход, е на стойност над 1 млрд. лева.

"Заедно с вземанията, ние сме обезпечили общо 1 428 097 218 лв. От това имущество 386 млн. лв. са вземания към фирми, които дължат пари на фирми, свързани с Василев", обясни Георгиев.

Ответниците по иска са 27 - физически лица и търговски дружества, които са регистрирани в различни европейски държави и офшорни зони.

Още през декември Софийският градски съд допусна иск на стойност около 1 млрд. лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми в България. Искът засяга имоти в София, Варна, Созопол и Царево, които влизат към сегашния иск. Едно от зданията в столицата е административната сграда на КТБ, останалите са 4 апартамента, няколко гаража и др. В провинцията пък са вила с бесейн и още две жилища.

В иска влизат още имот край Женевското езеро в Швейцария за 47,5 млн. лева, банкови сметки от 11 млн., три автомобила "Мерцедес" за над 1 млн., 228 картини за над 990 000 лева, дружествени дялове, акции, ценни монети и други.

По думите на председателя на КОНПИ Георгиев заяви, че банкови сметки на Василев в Швейцария са запорирани и от комисията очакват да се разкрие пред съда и банковата тайна. Ако това се случи, искът на комисията може да нарасне.

Той подчерта, че за първи път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби. Материалите по делото са повече от шест тома.

"Дай боже, по-бързо да влезе в сила електронното правосъдие, защото вероятно сме причина за отсичане на няколко дървета, благодарение на този иск. Подобен обем материали се внасят в български съд за първи път и трябваше да наемем специален транспорт и печатница", подчерта Георгиев.

Той посочи, че са извършвани десетки, стотици, а понякога и хиляди финансови операции, за да може да се прикрие кой е първоизточникът на имуществото. От комисията е трябвало да проследят всички тези вериги и винаги са стигали до един и същи първоизточник - КТБ.

Според Пламен Георгиев "агресивното" придобиване на имущество от страна на Цветан Василев е довело до ликвидната криза в банката, цитира го bTV.

Вчера банкерът застана за първи път пред съда в Белград по искането на българските власти да бъде екстрадиран у нас. Той заяви, че очаква справедливост, защото КТБ е станала жертва на "рейдърска атака" с участието на прокуратурата.

Не е ясно кога ще излезе решението на сръбския съд, освен това окончателно ще се произнесе правосъдният министър на страната.