Вицепремиерът Цветан Цветанов обаче защити действията на полицията по време на вчерашните безредици, провокирани от трагичен случай в пловдивското село.
В петък близък до семейството на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро,  прегази младеж от селото. Последва протест на жители от селото и футболни фенове, при който бяха запалени къщи и коли на фамилията. Член на семейството се опита да се вреже с автомобил в протеста и рани граждани и полицаи.
След безредиците бяха арестувани 127 души.

Борисов заяви, че е следил събитията от самото начало. "Първо, още вчера пратих главния секретар в Катуница и лично аз не съм доволен от действията на МВР. И сутринта на два пъти говорих с министър Цветанов. Но за мен и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията, ядоса се Борисов.  Той призова да не се търси етнически елемент. "Вие помните, когато на бул. „България” българи размазаха хората, надбягвайки се или, примерно, колко такива има. Никога не са се превръщали в етнически проблем. Но нямаше рокери, нямаше агитки тогава, нали?" Виновните – в затвора, обобщи премиерът.

Борисов отрече полицията да е покровителствала фамилията Рашкови. Премиерът отрече и публикации в някои сайтове, че Кирил Рашков е член на ГЕРБ. Запитан дали има политически чадър над фамилията Рашкови, премиерът каза, че ако има такъв, той ще "блесне" при образуваната проверка от прокуратурата.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче се дистанцира от оценката на премиера. "Полицията можеше да реагира много остро на посегателството в Катуница, но тогава щеше да има човешки жертви", каза тази вечер във Варна той. По думите му силите на реда са действали на база ситуацията и планиране в реално време. Според Цветанов е направен максимумът за овладяване на ситуацията.
Правим всичко възможно да не допускаме ескалация на напрежението на етническа основа, посочи министърът. Той призова всички политици "да не се упражняват" във връзка с предизборната кампания и да не говорят неща, които могат да доведат до увеличение на напрежението, цитира го БТА.

Днес имаше проблеми в Столипиново, имаше подготовка за провокации към ромското население, каза още Цветанов. Той вероятно имаше предвид опожаряването на клуб на ДПС в ромския квартал, станало тази вечер, както и конфликтите между роми и българи в пловдивската ромска "Аджисан махала".

Действията на полицията бяха преценени съобразно събитията, които се развиваха на място. Това заяви по-рано днес заместник-министър Димитър Георгиев. Операцията, която проведе полицията снощи, е правилна с оглед на това, че не се допуснаха други пострадали, каза Георгиев.
За присъствието на футболните агитки той каза,че не е имало насъскване, нито ръководене. Имало е организация, която е текла в мрежата. Събрали са агитки и футболни клубове и съобразно обстановката, е предприет такъв подход, за да няма жертви. Полицията е действала равноправно, без да налага етнически превес на който и да е от социалните слоеве в българското общество, каза Георгиев.

Полицията в никакъв случай няма да толерира нарушаване на обществения ред, заяви и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Въпреки че тълпата е крещяла снощи „кого пазите”, може да се каже с категоричност, че МВР е пазило обществения ред. Георгиев благодари за действията на колегите си, които балансирано не са допуснали загуба на повече човешки животи, за да не бъде организирано поредното погребение.