Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет, където прие предстоятелите на църкви и глави на църковни делегации, които са в България за църковното честване на 40-годишнината от интронизацията на патриарх Максим.

Срещата се провежда в Гранитната зала, предаде "Фокус". В началото й премиерът поздрави лично всеки от висшите духовници с добре дошъл.
"Благодаря ви, че уважихте нашия празник – 40 години откакто нашият патриарх Максим ръководи Българската православна църква. Колкото повече се обединяват Балканите, толкова по-добре за нашите райони и се надявам църквата да помага в тази посока. Въпреки кризата в България продължаваме да строим нови храмове, ремонтираме старите, реновираме манастири", каза още той.

"Въпреки че бяхме упреквани от опозицията, че даваме толкова пари, аз мисля, че те са малко, защото в църквата българските граждани стават по-добри и вярата им и не на последно място и моралът им се увеличават със сигурност, когато дойдат на вашите служби. Без да се месим, но в същото време опитвайки се максимум да подпомогнем църквата, мисля, че сте доволни от тези две години управление на ГЕРБ", добави той.

Видинският митрополит Дометиан изрази благодарност от името на патриарх Максим и Светия синод на БПЦ към премиера и правителството.
"Вашето благородно отношение към главата на Българската православна църква, към когото се отнасяте като към духовен баща, който твърде много ви цени и обича, защото вашето семейно възпитание и християнска вяра сте всадили в сърцето и вашия ум. Не по-малък жест е и актът, че вие вече години наред, тоест две-три, отдавате правителствения самолет да вземе свещения огън благодатен от Йерусалим и да го донесе в родна България, за да може нашият народ да се просвети, да се одухотвори, да се усили в своя благороден ход напред за добри бъднини за целия наш народ", добави Дометиан.

Премиерът получи като подарък юбилеен албум на патриарх Максим и църковни книги, а той е подарил на патриарха посох (жезъл) със сребърна глава, изработен специално по поръчка.

Бойко Борисов изтъкна още, че правителството не брои колко джамии има в България, а колко църкви и параклиси е направило.
"Миналата седмица открихме в Созопол изключително красива църква, където са мощите на Свети Йоан", похвали се премиерът.

Преди месец столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви по повод инцидента с "Атака" пред столичната джамия "Баня Башъ", че засега няма искане за изграждане на втори мюсюлмански храм в София. Коментарът й бе по повод изявлението на Лютви Местан от ДПС, че именно липсата на такъв е причина да се изнасят молитвените килимчета пред джамията.
"В общината няма отправен такъв въпрос. Нека си подадат документи и ще видим какви са възможностите", добави Фандъкова.

Последна актуализация в 13,15 ч.