Това казва премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание на кабинета в спор за ордените.
На 10 януари президентът Георги Първанов връчи орден "Стара планина" - първа степен с мечове, на вицепрезидента Ангел Марин.

"Какви са заслугите? Затова истински се надявам новият президент, а, разбира се, и всеки един от вас, който внася предложение, нека го прецизира. Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент”, продължава Борисов.

При награждаването Първанов обясни, че Марин е един от големите строители на българската армия, освен това получава ордена и заради работата му по конкретни задачи и преди всичко за работа му с българите в чужбина - "един от образците на съвременното българско родолюбие".

Анализ какви ордени има в държавата и от кой колко бройки са раздадени ще представи на следващото заседание на правителството министърът на външните работи Николай Младенов.
"Правилно е ордени да бъдат раздавани пропорционално или в зависимост от това, ако си най-добрият строител, ще му дадете от регионалното министерство ордена, който е, ако си в културата – и т. н. Първо, има и в самото Министерство на културата, ние в Министерски съвет - „Паисий Хилендарски”, който раздаваме, има етапи, има нива. В противен случай, като има толкова носители на „Стара планина”, орденът олеква и се стига до там Ахмед Доган да го върне”, коментира Борисов.

На заседанието по молба на Борисов министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е оттеглила предложението на Строителната камара за орден „Стара планина” за президента на "Главболгарстой" Симеон Пешов, защото според премиера не е правилно да го правят в края на мандата на президента.
„Ако новият президент прецени, тогава съответно да се направи във връзка със 70-годишнината. Аз продължавам да считам и се надявам новият президент – разбира се, ние трябва да помогнем за това с нашите предложения – действително, носителите на орден „Стара планина” да бъдат хора, които са безапелационни и без конкуренция в своята дейност. Иначе има доста ордени, които са на министерства, на браншови организации и всички останали”, казва премиерът.
Според него „Стара планина” трябва да се пази като връх на ордените.

Според министъра на културата Вежди Рашидов за последния мандат ордените са 760 за четири години.
„Подкрепям изцяло, че трябва да създадем правила на раздаване на ордените, тъй като всекидневно идват предложения от какви ли не организации и наистина тук се получава едно обезценяване на най-високите хералдики на държавата и може би трябва да си изградим малко правила на кого да се връчва орден „Кирил и Методий”, примерно, който е един от много хубавите ордени, но той е изцяло за духовната сфера. „Стара планина”, разбира се, също би трябвало да се редуцира, тъй като наистина орденът се обезценява", обяснява Рашидов.