"Вече месеци полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите ми са повече от отчайващи. Ние нямаме система. До сряда съм им дал срок да ме убедят в противното", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, става ясно от стенограма на кабинета.

Той допълва, че ако това не стане, тогава най-вероятно ще предложи да бъдат обединени НАП и Агенция "Митници".

"А на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите", казва още премиерът.

"Ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Те не служат на държавата, те служат на други господари", заявява пред министрите Борисов.

По думите му сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно държавата да си защити границите.

Премиерът съобщава, че МВР намира средно по 40 000 стека на ден контрабандни цигари по пазарите.

"Докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли, няма да ги оставя на мира. Всяка вечер дирекциите на МВР докладват лично на директора на полицията колко цигари е задържал на всеки пазар всеки полицай, както и рязан тютюн", казва Борисов.

Нашите митничари нямат папка за документооборота, тези материали, които колегите от турските служби надеждно ни дават, просто ги няма, посочва премиерът.
Той уточнява, че системата вече е променена и турските колеги ще пращат имейли на няколко места - включително в БОП и в Министерството на финансите.

Гневът на премиера е предизвикан от последните арести по турската граница, когато стана ясно, че работещите на Капитан Андреево са скрили сигнал от турската страна за влизащи в страната контрабандни цигари.

"Всички сме амбицирани да си отвоюваме държавата от това, което се е случило през годините, и няма да има компромис към никого", заявява Борисов.

"Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали алпийския батальон... Просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим", заканва се премиерът.

"Всеки ден, всеки ден – контрабанда, алкохол, цигари, горива – всичко се отчита, завежда и на базата на това министърът на вътрешните работи и финансите ще правят кадровите заключения. Този, който задържа, този, който отчита резултати за задържани подобни стоки, той ще бъде развиван, той ще работи спокойно. Този, който не отчита, този, който не работи, ще бъде сменян. И тук няма никаква политика, никакъв друг разговор", коментира още той.

Сливане на двете приходни администрации бе заявено от ГЕРБ по време на предизборната кампания, както и от ДПС в кабинета "Орешарски". Тогава финансовият министър Петър Чобанов я подкрепи, но от левицата бяха против.
Синдикатите в Агенция „Митници“ са против сливането й с НАП и заплашиха с протести.

Около сто гранични полицаи излязоха днес на протест пред входа на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово, предаде БНР.
Те настояват за промяна на продължителността на нарядите от 12 на 24 часа, което ще увеличи времето им за почивка, както и да не се командироват едни и същи хора.

Те поискаха още подходящо работно облекло.

Директорът на РД "Гранична полиция" комисар Георги Калайджиев каза, че исканията на полицаите се обсъждат от ръководството.
Ако полицаите не получат адекватен отговор, може да се стигне до национален протест, предупредиха от Синдикалната федерация в МВР.