Лютви Местан обяви по-рано позицията на ДПС за обединяване на Агенция "Митници" и НАП. Във връзка с това той предупреди, че догодина държавата трябва да плати 1,5 млрд. лева по т.нар. брейди облигации на финансовия министър в правителството на НДСВ Милен Велчев.

"Мисля, че идеята за обединяване има много голям смисъл с оглед на подобряването координацията между двете институции", коментира пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА.

Според министъра тази идея трябва да се осъществи на етапи - първо да се засили координацията между ръководствата, да се създаде междинен орган и след това да се премине към сливане на двете структури.

По думите му във Великобритания приходните агенции са под една шапка.

На въпрос дали ДПС имат предложение кой да оглави новото звено, Чобанов отговори:

„Рано е да се говори за началник на новата структура, тук са необходими законови промени. По-добре е тази година да се съсредоточим как ръководствата по-добре да се координират и да оформим съответния механизъм за това, а след това да преминем към цялостното осъществяване на идеята“, цитира "Инвестор" финансовия министър.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС) пък обяви, че идеята за сливането на двете институции е още от 2001 г. и уточни, че в момента работни групи от различни институции действат по такъв проект.

Той напомни, че при създаването на НАП изготвеният модел от Световната банка е предвиждал сливане с Агенцията "Митници".
Тогава обаче е взето решение, че няма готовност за такова мега звено и са  обединени само данъчната администрация и звеното на НОИ, което събира осигуровките.

"Последните години показват проблеми при събирането на данъците от Агенцията "Митници", затова по-добре е всичко да е в една структура", посочи Цонев.

Той добави, че така ще има обмен на кадри, универсално обучение, обмен на информация между звената в реално време.
Според Цонев, ако се започне още сега със законодателните промени, те биха били готови до есента.