Той отбеляза, че държавата ритмично превежда парите за строителството, предаде БТА. Наети са експерти, които следят качеството на изпълнението на строителни дейности. По думите на експертите, цитирани от Борисов, това е най-качественият строеж, който са инспектирали, а те са правили експертиза на метрото в Мадрид, в Дубай, в Барселона.

В края на юни машината, т.нар. "къртица", трябва да бъде на х-л "Шератон", а през декември тази година трябва да има поставени и жп линии. Надявам се в началото на следващата година, два месеца предсрочно, метрото да бъде пуснато, каза премиерът.
По думите му това ще бъде голям подарък за хората, трафикът ще намалее минимум с 25 процента и цените на горивата няма да им влияят.
„Другите може да обясняват каквото си желаят, аз показвам какво правя”, подчерта Борисов.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обаче очаква новото метро да заработи в края на юли 2012 г. Тогава, по нейните оценки, от "Надежда" до центъра на София хората ще стигат за 8 минути, а до "Черни връх" - за 15 минути*, което "означава, че много ще предпочетат да слязат от автомобилите и да използват най-екологичния транспорт".

Министърът на финансите Симеон Дянков каза, че в началото на годината са отпуснати допълнително 10 млн. лв., а днес с постановление на подпис на МС се отпускат още 11 млн. лв., каквото обещание е било поето към Столична община.

Борисов каза още, че на 23 юли ще покани журналистите на откриването на новата спортна зала на София. Той съобщи и, че се правят стъпки за изграждането на нов национален стадион, който да бъде лицензиран. По думите му началото на строителството може да започне в края на тази година.
"Мислим за варианта в "Надежда", дори за нов стадион на мястото на стадион "Локомотив". Представете си варианта да имаме отбор в Шампионската лига и да отидат да играят в Белград, да речем, или да ни дадат европейско първенство и ние да го откажем, защото нямаме съоръжения. Къде, в кой град, в коя държава, в коя европейска столица нямат поне един такъв стадион?", коментира Борисов, цитиран от БГНЕС.

В отговор на въпрос дали вижда отбор в Шампионска лига и кой, той отговори: "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, и ако футболистите знаят, че нямат шанс да играят пред своя публика, то и мечтите им ще бъдат такива".


*Метроучастъкът от "Надежда" до булевард "Черни връх" е с дължина 6,4 км. По него е предвидено да има 7 метростанции, сред тях Централната гара и Националния дворец на културата.
340 000 пътника ще могат да се возят в този участък дневно, а според "Метрополитен", времето, за което ще стига мотрисата от една до друга спирка, е между 2,5 и 3 минути.

В бъдеще е предвидена и трета линия, която ще започва от квартал "Княжево", ще минава през централната градска част и ще стига на "Ботевградско шосе".