Готовата вече тренировъчна зала към съоръжението е 25% по-голяма от зала "Универсиада" като игрална площ, посочи Борисов, който я определи като поредната придобивка за града, предаде БТА.
Залата е завършена предсрочно. В нея Борисов и гостите присъстваха на демонстративен мач по баскетбол между деветокласници. Първата спорна топка на баскетболния мач, с който бе открито съоръжението, хвърли кметът на София Йорданка Фандъкова

Тази зала съм възложил да ми я подготвят за типов проект, защото мисля, че във всички случаи ще е под 4 млн. лева, ще я предоставим безвъзмездно на общините - терен на общината, надявам се в следващите години ще направим един план и виждате едно такова прекрасно съоръжение можем да започнем да правим в другите градове, където изобщо няма зали, добави Борисов.

За националната спортна зала премиерът отбеляза, че покривът е готов и се напредва с всеки месец.

Премиерът и останалите гости на обекта, сред които министрите Свилен Нейков и Аню Ангелов, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, присъстваха днес на ритуала "Викане от билото на покрива", с който се отбеляза завършването на покрива на строящата се многофункционална спортна зала в София.

"Благодарете се майстори, от нашия чорбаджия дойде един подарък - бял като сняг, червен като гюл; колкото са на подаръка жичките, толкова да са му жълтичките", викаше от покрива облечен като майстор актьор, спазвайки традиционния ритуал.

След водосвет и благословията на Знеполския епископ Йоан за успешното завършване на обекта и за просперитета на българския спорт, "майсторът" отново завика: "За здраве и сила се дарува г-н Бойко Борисов, министър-председател на България, благодарете се майстори на който подарък донесе"; За "здраве и сила" бяха споменати и министър Свилен Нейков, изпълнителният директор на "Национална спортна база" Петър Божилов, сред донеслите дарове бяха и кметът на района, както и "съседите от Министерството на отбраната".

На 18 януари 2010 г. Бойко Борисов положи капсула с послание до поколенията в основата на строежа на многофункционалната спортна зала. С това той даде началото на градежа на един проект с национално значение. През април 40 млн. лв. бяха са преведени по сметката на Министерството на физическото възпитание и спорта за строителството на новата спортна зала в София. Стойността на сградата е 108,2 млн. лв., като останалите пари ще бъдат преведени в края на тази или началото на следващата година, обяви тогава премиерът.