Вчера от ДПС заявиха, че са готови да инициират вота, насочен директно срещу вицепремиера Цветан Цветанов, макар да искат сваляне на цялото правителство.

В парламента днес започнаха консултациите между партии по готвения нов, трети вот на недоверие. След разговори от БСП заявиха, че подкрепят ДПС.

Срещнаха се и съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров и лидера на РЗС Яне Янев, съобщи БТА. Те бяха единодушни, че няма значение кой е вносител на мотивите за вота, важното е какви са те.
"Нормално е и лявата, и дясната опозиция да взаимодействат в полза на държава. Ако Цветанов бъде отстранен от поста вътрешен министър, ще излязат безобразия, които нямат аналог в цяла Европа", каза Янев и обеща да извади факти, свързващи Цветанов с групировки по време на миналите парламентарни и евроизбори.
Според него даже имало вероятност някои от депутати на ГЕРБ - може би четири или пет човека, "да се направят болни или да се командироват извънредно в чужбина, за не участват във вота".
Т. е. ГЕРБ ще разчита на своите депутати и то не на всички, и на няколко купени пионки, коментира Янев.

По думите на лидера на РЗС вотът ще бъде подкрепен от цялата опозиция - и лявата, и дясната, и ГЕРБ ще остане в абсолютна изолация.

Костов пък коментира, че сега мотивите съвпадат с тези, с които Синята коалиция още през февруари свали доверието си от вътрешния министър.
"Най-вероятно това ще е ДПС, тъй като става дума за нарушаване на човешките права", отбеляза лидерът на ДСБ.
Десните остават на позицията да не подпишат самото искане, но в пленарна зала да дадат гласовете си срещу политиката в сектор "Сигурност".

Лидерът на ДСБ отговори задочно на критиките на министър-председателя, че в началото на управлението му "Атака", РЗС и сините са обещали да застанат зад ГЕРБ, а сега се обръщат срещу неговата партия.
„Вие (журналистите - бел. ред.) сте в някакъв смисъл подведени от него, защото трябва да прочетем внимателно какво каза Бойко Борисов, когато отиваше да прави правителство - аз ще направя правителство, да ме подкрепя, който иска. Това е съвсем друго. Не е казвал - аз ще направя правителство, защото те ни обещаха. Аз разбирам, че човешката памет е избирателна и се стреми тези неща, които не изнасят на човека, но все пак това има някакви граници”, заяви бившият премиер, цитиран от "Фокус".

От "Атака" все още не са заявили как ще участват във вота на недоверие, но при предишния не гласуваха изобщо. Не се очаква те да подкрепят Цветанов заради влошените си отношения с ГЕРБ след скандала пред столичната джамия.

Междувременно от НДСВ, които не влязоха в сегашния парламент, се обърнаха  към ГЕРБ да сменят незабавно министъра на вътрешните работи. В МВР не е имало никога толкова хаос и корупция, недопустимо е г-н Цветанов да съчетава поста министър и шеф на партийния предизборния щаб на ГЕРБ. Гафовете му вече са твърде много и вредят на България, заявяват "жълтите".
Те изброяват полицейското насилие, липсата на наказания за виновните за малтретирането при арестите на лекари, на ексминистър Николай Цонев, Алексей Петров и Тенчо Попов, нахлуването в къщи на невинни хора. Изтъкват се още използването на СРС-та в нарушение на закона, назначението на съдия Владимира Янева, както и новото спецзвено БОРКОР.

Реакцията на ГЕРБ
"ПГ на ГЕРБ категорично подкрепя министъра на вътрешните работи", коментира по-късно зам.-председателят й Валентин Николов.
"Всички партии, които се обединиха, за да подкрепят вот на недоверие в сектора сигурност, явно използват късата памет на хората. Имаше поръчкови убийства, отвличания, скандали, имаше доклади от нашите евроатлантически партньори, които бяха особено негативни. Какво имаме сега – прекратени убийства, магистрални обири, доклади, които са положителни. Може би искат да пуснем всички задържани лица, за да може да се върне старият ред?", заяви Николов.

По думите му другите партии искат дестабилизация на кабинета, за да се пазарят и да си слагат министри.
"Това мога да ви кажа, че категорично няма да го допуснем. Всички знаем какви велможи вилнееха в различните градове, които буквално ги бяха приватизирали и знаем как министър Цветанов се противопостави на всичко това. Нека се запитаме за Синята коалиция, кой поведе тази борба срещу него и всъщност кой се показва зад Доган и Станишев – именно лицето г-н Костов", каза още депутатът от ГЕРБ.

Последна актуализация в 16 ч.