Това каза пред журналисти в Батуми премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Грузия, цитиран от БТА и "Фокус".

Ще го запозная с нашата идея за доставки на газ от Азербайджан през Грузия и нейните пристанища до български пристанища. В зависимост от отговора ще стане ясно дали в Европа реално някой иска да има диверсификация на газа или това са само лозунги, посочи Борисов. Въпреки хилядите приказки, които съм чувал за диверсификация, няма друга реална възможност освен тази, каза той.
Ще искаме помощ от Европейската комисия – експертна и финансова, допълни премиерът.

Според него изразът "диверсификация на газ" у нас е бил използван като клише и никой не е работил конкретно по въпроса. Министър-председателят отбеляза обаче, че в тази посока нищо реално не може да се случи, ако няма съгласието на "великите сили". "Това е толкова геостратегически обвързано с взаимоотношения на "великите сили", бих ги нарекъл, че просто, без да се разберем с тях, без те да се съгласят, каквото и да се прави, няма да стане", каза Борисов.

По думите му – единственият реален маршрут за диверсификация на доставки на газ е от Каспийско море и Азербайджан до грузинските пристанища на Черно море и оттам – до българските пристанища Варна и Бургас. За целта – Грузия трябва да довърши терминал на пристанището в Поти. В България се изготвя предпроектно проучване на пристанище Бургас за изграждане на терминал за втечнен газ.

Ако пристанищата на България и на Грузия на Черно море дадат възможност да пристига втечнен газ от Каспийския регион през Грузия до Европа, през нашите пристанища, за първи път след днешния разговор виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставките на газ, каза вчера Борисов след срещата си с премиера на Грузия Николоз Гилаури.

В отговор на въпрос днес Борисов отбеляза, че при разговорите си с президента на Грузия Михаил Саакашвили домакинът е посочил България за пример заради ниския бюджетен дефицит, финансовата стабилност и диверсификацията, която прави в енергетиката.

Много активно ще работим за създаването на туристическа връзка Батуми - Истанбул - Бургас, каза премиерът.

Министър-председателят Борисов ще бъде на 26 и 27 април в Азербайджан, за да разговаря с премиера на страната Артур Расизаде по въпроса за диверсификацията на доставките на природен газ.