Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред парламента в доклад за развитието на приоритетните за България теми и досиета по време на Унгарското председателство на Съвета на ЕС (януари - юни 2011 г.) и основните приоритети по време на Полското председателство на Съвета на ЕС (юли - декември 2011 г.), съобщи БТА.

Премиерът отбеляза в документа приетия от държавите-членки договор за основаване на Европейския механизъм за стабилност и участието на България в преговорите.
Българското правителство успя да възстанови позицията си на държава членка с фискална стабилност, каквато беше препоръката на ЕК, отбеляза също премиерът.

Сред приоритетните въпроси по време на Унгарското председателство министър-председателят отбеляза Стратегия на ЕС за Дунавския регион и активното участие на България в работата по този документ. В дебата за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2013 година България отстоява позицията, че директните плащания са задължителен елемент, който трябва да продължи да се прилага, заяви премиерът.

По отношение на Кохезионната политика, позицията на страната ни е, че тя трябва да продължи да бъде насочена към по-слабо развитите европейски региони. България все по-активно участва в процеса на вземане на решения в ЕС и пример за това е фактът, че по досиета, по които сме имали резерви и бележки са постигнати компромисни решения, съответстващи на интересите ни, заяви Борисов. По думите му посочените от Полша приоритети при поемане на председателството на Съвета съвпадат с въпросите, по които България ще съсредоточи усилията си при вземане на решения в следващия шестмесечен период.

По отношение на правния пакет на Общата селскостопанска политика след 2013 година поддържаме тезата, че директните плащания са необходимо средство за гарантиране на минимално ниво на доходите на фермерите и доближаването им към доходите от други икономически дейности.
Искаме запазване и справедливо разпределение на директните плащания между държавите членки, отбеляза още Борисов.

По отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство министър-председателят заяви, че след констатацията, че България е изпълнила предварителните условия, давайки възможност за вдигането на контрола по вътрешните граници, ще настояваме за присъединяването ни в най-кратки срокове.

Бойко Борисов отбеляза, че към момента страната е против въвеждането на обща консолидирана данъчна основа за облагане с корпоративен данък, тъй като считаме, че въвеждането й за всички държави-членки ще лиши ЕС от конкурентните предимства на разнообразието от данъчни правила и ставки, което ще доведе до отлив на чуждестранни инвестиции.