По време на истинския екшън, който се разигра по улиците на града и близкото село Врачеш в събота, беше задържан съучастникът на Стефанов. Самият той успял да се обади на съпругата си и да каже, че иска да се предаде, но се страхува полицаите да не го убият

След 12 години зад решетките Стефанов, който бе осъден за убийството на сараф, излязъл предсрочно от затвора през октомври 2010 г. Причината е, че е приет с шестица на изпита по биология в Софийския университет и започва да учи екология. Няколко медии вече цитираха интервюта, които той е дал преди да бъде освободен и в които твърди, че се е променил и иска да се отдаде на двете си деца и учението.

Сега съпругата му казва, че след като го пуснали той наистина е правил това. "Перфектно се справяше с всичко. Той е много умен и откакто си дойде просто на мен животът ми се облекчи. Той пое грижи за децата изцяло", разказа Силвия Стефанова пред bTV.

Оценките му в университета пък били отлични, само химията го затруднявала. "Всички изпити премина. Говореше сега за поправителния по химия къде трябва да отиде на изпит. Майтапеше се, че на есен ще имам трима ученика. Живеехме абсолютно нормално. Той започна втора работа. Близки ни помагаха. Не вярвам, че се е случило това нещо. Всичко вървеше така добре”, каза още жената, която няма обяснение защо му е било на Владимир да прави въоръжен грабеж.

Силвия казва, че не познава съучастника му Димитър Иванчев.
"Нямам абсолютно никакво обяснение. Просто не знам. Това е шок за всички. Притеснявам се да не го е натопил някой. В момента той е уязвим, защото беше 12 години в затвора", добавя съпругата. 
Тя разказва, че когато й се обадил й казал, че не е виновен и го е страх какво ще се случи с него.

От МВР гарантират, че от главата му няма да падне и косъм. Полицията предполага, че той все още се крие някъде в района. По неофициална информация Владимир Стефанов е влязъл в полезрението на отряда на баретите, но целта не била да го елиминират, а той да се предаде и да бъде съден. В същото време беше обявено, че той е въоръжен и опасен.