„Малко след 9 часа е постъпил сигнал за въоръжен грабеж в златарско ателие в центъра на Ботевград, в съседство на който има магазин за хранителни стоки. След подадения сигнал, на място отишъл полицейски автомобил, срещу който извършителите открили огън. За щастие – няма пострадали при стрелбата", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

Докато бягали от местопрестъплението, двамата маскирани мъже са минали покрай офиса на кабелната телевизия в града. Една от охранителните видеокамери ги е заснела, което е направило лесно идентифицирането им.

Сайтът botevgrad.com съобщи, че служители на местна охранителна фирма са подгонили крадците. Гардовете охранявали обект, който се намира в близост до златарското ателие. Те започнали да гонят обирджиите и сигнализирали в полицията. Маскираните успели да стигнат до автомобил и направили опит да избягат. Бус обаче препречил пътя им. Преследвани от всички страни, обирджиите отвлекли кола с млад мъж в нея, който освободили след 30 метра, след като се оказало, че улицата е задънена.

Двамата слезли от колата, но в крайна сметка единият от бандите се оказал с изкълчен крак и е заловен от полицаите до колата. Той е Димитър Иванчев, на 35 г. от София, криминално проявен.

Вторият обирджия успял да избяга като минал между блоковете. Само на 50 метра отвлякъл отново кола, в която имало семейство. От вратата до шофьора слязла жена. Крадецът я изблъскал от возилото и се качил в него, като заставил съпруга да кара бързо в посока към с. Врачеш и изчезнал от района. В колата освен мъжа, който карал, бил и 10-годишният му син.

Малко по-късно, шофьорът и синът му са освободени, скоро и колата е изоставена, а грабителят побягнал към близката гора. При огледа на изоставения автомобил, полицаите открили част от ограбената стока.

От полицията съобщиха, че издирваният мъж е Владимир Пелов*, който през 1997 г. е участвал в убийството на пловдивски сараф и е бил осъден. Преди време Пелов е бил пуснат от затвора за добро поведение. От полицията предупреждават, че е въоръжен и опасен и умоляват хората, които имат информация къде може да бъде открит, да позвънят на тел. 166  при гарантирана анонимност.

*Владимир Пелов от Ботевград е бил осъден за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов. Валутният касиер на обменно бюро "Еми" бил разстрелян във входа на жилището му в квартал "Тракия" на 16 май 1997 г. пред очите на съпругата Мариана. След убийството, жената се преместила с децата си в Канада. Обвиняеми по делото са Лазар Марков от Стара Загора и Владимир Пелов от Ботевград. Според обвинението - Пелов ударил няколко пъти по главата Караиванов с метална тръба, увита във вестник.
Полицията преследва Пелов две години след убийството. Впоследствие той получил 20-годишна присъда за убийството, която излежавал в затвора в „Кремиковци”. През 2010 година станал известен с това, че кандидатствал в Софийския университет и постигнал най-висок успех за специалност „Екология”, като искал да учи висше образование. Мъжът кандидатствал като за добро поведение излязъл в домашен отпуск.