Това реши Благоевградският районен съд по делото за заливането с киселина на двете благоевградски студентки Христина Колджиева и Мария Коемджиева на 25 ноември 2009 г., предаде „Фокус”.

Добрев бе обвинен, че е поръчал заливането с киселина на приятелката си Христина, а впоследствие е бил и помагач. Извършителят на деянието Калоян Гущеров от Гоце Делчев бе осъден на 5 години затвор при първоначален общ режим.

Председателят на съдебния състав Екатерина Николова реши, че Венцислав Добрев ще изтърпява наказанието си при първоначален строг режим, такова бе и искането на прокуратурата. Двамата ще трябва да платят по 25 000 лева обезщетения за претърпени неимущестени вреди на пострадалата Христина. 10 000 лева пък ще трябва да заплати Калоян Гущеров на другото пострадало момиче - Мария Коемджиева. Освен това съдът наложи и административно наказание - глоба от 1000 лева на поръчителя заради това, че принудително преди инцидента отнел личните документи на приятелката си Христина.

Повече от шест часа продължиха пледоариите на тримата защитници на подсъдимите. Присъдата бе постановена минути след 21 часа, съобщи Дарик радио.

Държавното обвинение, в лицето на прокурор Ивайло Филипов, пледира за максимални наказания, предвидени в член 131 от наказателния кодекс, а именно 15 години строг затвор за поръчителя Венцислав Добрев и около 8 години за извършителя Калоян Гущеров.

Присъдите могат да се обжалват в 30-дневен срок пред Окръжен съд-Благоевград.

Инцидентът с Христина Колджиева и съквартирантката й Мария Коемджиева стана през нощта на 25 ноември 2009 г., когато те се прибирали от дискотека. Срещу обещани 10 000 лв. Калоян Гущеров залял с киселина двете млади жени..

Според съдебно-медицинската експертиза на експерт по изгаряния Христина Колджиева е получила сериозни изгаряния по лицето и тила, които ще останат за цял живот. Освен че косата по тила й окапва, тя има и сериозни изгаряния в областта на дясното око, които застрашават зрението й.