На извънредно заседание тази вечер Министерският съвет отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с Постановление 208 на Министерския съвет от 2016. Това съобщиха пред журналисти в МС министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

Наредбата се отменя с цел да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната, посочиха те.

Работна група, включваща експерти от няколко министерства, ще подготви до 7 април нова наредба, която ще бъде внесена за одобрение в МС, допълниха двамата министри.

Според кабинета сегашната наредба не работи и е необходимо да се създадат нови правила, които да бъдат съгласувани между социалното и вътрешното министерство.

Гълъб Донев обясни, че за да бъде действен този механизъм, след като чужденецът получил международен статут и убежище в България откаже интеграционните процеси и дейности, заложени в механизма, трябва да бъде лишен така, както се лишават и българските граждани. Затова и стимулите, и санкциите трябва да намерят място в новия механизъм, който ще бъде приет с новата наредба.

"Трябва да има критерии и отговорности на страните, ако не спазват споразумението за интеграция, трябва да има санкционен механизъм. Различни са месечните помощи, които получават по Закона за социално подпомагане. Санкциите са тези, които са разписани в сега действащите закони. Ще им бъдат спрени помощите, които получават по Закона за социалното подпомагане. Всеки, които е пристигнал в България и е получил такъв статут, има право на социално подпомагане“, коментира Донев.

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов допълни, че всички кметове на общини са задължени да изпълнят законовото изискване да регистрират и да издадат съответните лични документи на чужденеца, получил убежище или международна закрила.

"Искаме да създадем действащ механизъм, който да гарантира в максимална степен поетите ангажименти на България към ЕС. Ангажиментите, които имаме към бежанците, на които сме дали убежище и международна закрила, така че този процес да бъде последователен, работещ, да имаме механизъм и орган, който да следи и контролира всеки един етап от изпълнението на едно такова споразумение за интеграция“, заяви той.

Попитан как ще процедират с общините с новата наредба, Узунов посочи, че без съдействието на местната власт в процеса на интеграция на чужденците, не може да се случи интеграционният процес.

„До момента в действащата наредба имаше задължение към общините. Ние искаме да направим този процес по-действен, да се откроят ползите на общините от това да приемат на своя територия чужденци, които търсят убежище, така че да бъдат по-добре интегриране, както в обществото, така и на пазара на труда“, поясни Узунов.

В отговор на въпрос дали правителството е гласувало тази сряда решение за прием на 50 бежанци от Турция и има ли общо днешната спешност на това заседание с това решение, Узунов заяви, че наредбата предполага развитието и приемането на нови нормативни актове, свързани с нея. По думите му в сряда е било гласувано изменение на рамката, при която се релокират лица.

Постановление 208 на МС от 2016 г. беше остро критикувано от кметове на общини. То бе атакувано и от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните.

Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението.