Решението за безвъзмездната помощ за всички работници в База "Стралджа - Мараш" е взето от управителя на фирмата Десислав Делев, съобщиха от компанията, цитирани от "Фокус".

При взривовете, избухнали във вторник, пострадаха 18 души, а трима все още са в неизвестност и най-вероятно са загинали.

На по-тежко пострадалите, приети в болница, "Берета трейдинг" ще изплати по 1000 лв., а на всички останали - по 500 лв.
„Ние сме фирма, която работи с изключителни професионалисти, високо ценим персонала си, и винаги се грижим за него. В този труден момент реагираме максимално бързо, за да покрием най-неотложните нужди на нашите колеги”, заяви Делев.

Фирмата би трябвало да има сключени договори “Гражданска отговорност към трети лица“ и въз основата на тях да поеме изплащането на обезщетения, каза вчера Борислав Богоев - заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

За възстановяването на засегнатите сгради се изчаква оглед и оценка на застрахователите, каза още Делев. Теренът пък ще бъде разчистен от специализирана чуждестранна фирма. Тя ще започне работа веднага след като бъде възстановен нормалният достъп до терена, а всички разходи ще бъдат поети от „Берета Трейдинг”.

Кметът на Стралджа Митко Андонов каза вчера, че са пострадали 164 жилищни и 5 обществени сгради. Основните поражения са счупване на стъкла и падане на части от тавани, изкъртени врати. Щетите са в най-пострадалото село Лозенец.

Относно скандала с изпратената на почивка на остров Бали служителка на Министерство на отбраната Хени Шиякова Десислав Делев заяви пред БНТ: "При нас е правена проверка от Военна полиция с експерт-счетоводител. Такива суми, плащани за такива почивки (над 5000 лв. по неофициална информация - б.р.) и неща няма. Има и проверка от НАП. "Берета трейдинг" никога не е плащала, не е получавала помощ. Тази жена никога не е могла да помага на нашата фирма".
По скандала за конфликт на интереси в МО и евентуален подкуп тече разследване, заяви зам.-военният министър Валентин Радев.

Следствените действия
Рано тази сутрин специализирана група за обезвреждане на експлозиви влезе в района на взрива. На мястото вече започнаха и следствените действия под ръководството на окръжния прокурор на Ямбол Георги Ханджиев, предаде БНР.
Търсенето на изчезналите трима работници продължава, но шансовете да бъдат намерени живи са минимални. Вчера стана ясно, че са открити останки от тела, на които трябва да бъде направен ДНК анализ.
Пострадалите при експлозията работници, настанени в ямболската болница, са в стабилно състояние, увериха от лечебното заведение.

Междувременно главният секретар на МВР Калин Георгиев съобщи, че служба КОС на Областната дирекция на МВР в Ямбол ще извърши цялостна проверка на дейността на фирмата "Берета Трейдинг", предаде "Фокус. Официалните резултати от проверката ще бъдат оповестени след нейното приключване.

Пътищата в района
Пътят за Бургас през "Петолъчката" и Лозенец засега остава затворен. Извършва се обход и почистване на пътното платно от осколки от експлозиви. Поставени са и предупредителни табели в случай, че бъдат открити части от снаряди да не се докосват, а да се звъни на тел. 112.
Заради затворения участък е претоварено движението между Средец и Бургас, предаде "Фокус". Трафикът в този пътен участък в момента е ужасяващ, оплакаха се шофьори. По пътя има коловози, дълбоки до 30 см, изровени от товарни машини и ТИР-ове. Образували са се колони от автомобили, които се движат бавно, шофьорите се изнервят, има предпоставки за пътни произшествия.
Най-тежко се пътува в участъка между Самарско и Тамарино. Заради петъчния ден движението е силно натоварено още от сутринта.