Вчера от бранша призоваха за отсрочка с поне година и половина, защото не могат да си позволят монтажа на уредите. Те обявиха, че в противен случай 2000 от общо 3000 малки бензиностанции ще трябва за затворят, 4000 души да останат без работа, а някои отдалечени селища без достъп до гориво.

Собствениците настояха за среща с Дянков, за да поискат отлагане на монтирането на нивомерите, но днес той бе категоричен, че няма да има отсрочка и  окончателният срок остава до края на март, предаде БТА. Вицепремиерът добави, че уредите струват по около 3-4000 лева.

Вчера обаче засегнатите заявиха, че се предлагат американски и германски нивомери, които струват 3000 евро, а с монтажа цената им излиза около 20 000.

Премиерът Бойко Борисов също каза пред журналисти, че няма да има промяна в срока за поставяне на уредите. Той изтъкна, че голяма част от бензиностанциите вече са изпълнили тези условия и даде премиер с рафинерията „Лукойл”, на който бе отнет лицензът и сега влагат десетки милиони да си поставят необходимите измервателни апарати, цитира го "Фокус". Той също каза, че за една бензиностанция такъв уред струва от порядъка на 3000-4000 лева.

"Какво означава едно затваряне на бензиностанция, това меко казано означава - лелята на Бойко Борисов няма да може да иде да си купи 2 л нафта да си запали печката вечерта, когато е студено", коментира пред БНТ Веселин Иванов, собственик на малка бензиностанция в Свищов.

"И сега контролът е достатъчен към нас, тъй като имаме онлайн връзка със системите, всичко е пломбирано и всеки литър, всеки грам и всяка стотинка се отчита чрез фискала и отива в НАП и те веднага могат да засекат всичко", добави колегата му Дойчин Лазаров.