Председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков съобщи, че след проверка в Кюстендилско на 12 бензиностанции 3 са затворени поради 25% несъответствие в качеството на горивата, предаде БГНЕС.
Една от затворените бензиностанции е от голяма верига.

Собствениците са разреждали дизела и бензина с корабно гориво, а биодобавките били по-малко от нужните. Така всеки литър бензин и дизел излизал по-евтино с 10 ст. за бензиностанцията.
Това води до скъсяване на живота на двигателите на автомобилите и неспазване на европейските изисквания за замърсеност.

"Всякакви бълвочи се бъркат и се предлагат", коментира качеството на проверените горива председателят на агенцията, цитиран от БТА.

Само от тридневната акция в Кюстендилска област са наложени актове за около 50 000 лева.

Миналата седмица в "Модерно предградие" в София е била затворена газстанция, поради изтичане на газ в атмосферата.

Директорът на агенцията обясни, че са установени и нарушения при болничните асансьори, като в болница "Св. Георги" в Пловдив от 33 - осем асансьора са били изключително опасни и са спрени за ремонт.

В опасните асансьори не работят устройствата за претоварване.

"За първи път след месец извършихме последващ контрол на дейност на наши служители върху заявена кампания за проверка на болнични асансьори. В болници, където имаме доклади за проверки и изправни асансьори, въобще не е била направена проверка", обясни Цанков.

Той заяви, че ще се направи масирана последваща проверка на всички болнични асансьори, за да няма повторение на инцидента от "Майчин дом" в София преди няколко години.
През март след проверка в "Пирогов" се оказа, че почти всички асансьори там трябва да бъдат спрени поради технически причини.


Тече дисциплинарно производство за фиктивните проверки на болнични асансьори.

При проверката на лицензираните от агенцията фирми, които правят техническия надзор на асансьорите в жилищни сгради, е било установено, че 80-годишен човек инспектира 1500 - 2000 асансьора годишно.
От началото на годината към 20 лиценза са отнети.

Председателят на агенцията съобщи, че над 10 на сто от електромерите в страната са непроверени.

"Имаме огромен проблем с две от ЕРП-та, както и с ВиК-дружествата, където над 20 процента от техните измервателни уреди са непроверени"
, добави Цанков.

Само в София има 40 000 непроверени водомера.

"Ако до края на годината не започнат да си изпълняват законовите задължения, ще предложим законова промяна, с която да не се признават сметките на хората, ако не са проверени измервателните уреди", допълни председателят на агенцията.

От агенцията се зарекоха, че ще правят изненадваща проверка в една област на България всеки месец, като ще изпращат инспектори от минимум два различни града.