За атаката на руските хакери съобщи Ройтерс, като се позовава на телевизия Си Ен Ен, която пък цитира официални лица.

Въпреки че Белият дом съобщи, че пробивът е бил само в системата с некласифицирана информация, хакерите са си осигурили достъп до информации като програмата на президента в реално време, която не е предназначена да бъде обществено достояние.

ФБР, Сикрет сървис и американски разузнавателни агенции разследват пробива, който според тях е сред най-усъвършенстваните хакерски атаки, извършвани срещу американски правителствени системи, допълни Си Ен Ен.

Белият дом съобщи, че информацията се отнася за инцидент от миналата година и отказа да коментира кой е отговорен за пробива.
 
"Това съобщение не се отнася за някакъв нов инцидент - то спекулира със съмнителна дейност, свързана с некласифицирана мрежа, която Белият дом разкри миналата година", заяви в комюнике говорителят на президентството Марк Стро, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Всяка такава дейност е нещо, което взимаме много на сериозно. В този случай, както дадохме ясно да се разбере тогава, предприехме незабавни мерки да изчислим и смекчим дейността", каза Стро и допълни, че няма да коментира твърдението на Си Ен Ен, че зад атаката стоят руски хакери.

Заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс каза в ефира на американската телевизия, че Белият дом е засякъл през 2014 г. "кибер натрапвания", които не са засегнали класифицирана информация.

"Имаме некласифицирана система, имаме и класифицирана система, свръхсекретна система. Не мислим, че класифицираните ни системи са били изложени на риск", каза Роудс.