Последователното затваряне на белгийските атомни електроцентрали ще започне през 2015 година и трябва да приключи до 2025 година, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Планът за отказ от ядрената енергетика е съгласуван и ще влезе в програмата на новото правителство. Това трябва да бъде сигнал за инвеститорите да активизират инвестициите в нови източници на енергия”, каза ди Рупо.

Белгия разполага с две атомни централи и общо седем реактора, съобщи Дарик радио.

През март т.г. Швейцария обяви, че замразява проектите си за обновяване на атомни електроцентрали. След заседание с експерти министърката на енергетиката на Швейцария Дорис Лойтхард реши да спре процедурите за искане на общо разрешително за заместващи ядрени електроцентрали, съобщи министерството. Инспекцията трябва да провери и сигурността на вече съществуващите централи. "Сигурността е абсолютен приоритет", подчерта Дорис Лойтхард, цитирана от АФП и БТА.

През юни пък германското правителство одобри план за излизане от атомната енергетика, предвиждащ поетапно спиране на дейността на атомните електроцентрали до 2022 година. Според законопроекта изключените седем най-стари АЕЦ, построени до 1980 година, няма да бъдат пускани отново в експлоатация, уточнява ИТАР-ТАСС. Преходни етапи в процеса на излизане от ядрената енергетика са 2015, 2017, 2019 и 2021-2022 година. През 2022 година ще бъдат спрени последните три най-нови атомни централи.