След заседание с експерти министърката на енергетиката на Швейцария Дорис Лойтхард реши да спре процедурите за искане на общо разрешително за заместващи ядрени електроцентрали, съобщи министерството. Това става на фона на все по-нарастващото безпокойство в Япония за реакторите на няколко АЕЦ след разрушителното земетресение.
Инспекцията трябва да провери и сигурността на вече съществуващите централи. "Сигурността е абсолютен приоритет", подчерта Дорис Лойтхард, цитирана от АФП и БТА.

Германия също замразява за три месеца решението да бъде удължен животът на атомните електроцентрали (АЕЦ), съобщи германският канцлер Ангела Меркел, предадоха световните агенции. Съобщението дойде след призиви на опозицията Германия изцяло да се откаже удължаването след експлозиите в японска АЕЦ.
Миналата година правителството на Меркел взе решение за удължаване на живота на 17-те АЕЦ в Германия средно с 12 години. Десетилетие по-рано предишно правителство бе решило да ги затвори всичките до 2021 г., припомня Асошиейтед прес.
Германия не планира да строи нови атомни централи, но Меркел е на мнение, че експлоатационният срок трябва да бъде удължен, за да има достатъчно време за преминаване към възобновяеми енергийни източници. 

Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер вече заяви, че безопасността на по-старите германски атомни централи трябва внимателно да бъде проверена, като не е изключено затваряне на някои от тях, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейската комисия организира във вторник извънредна среща на министрите на енергетиката за анализ на последиците от авариите в японски АЕЦ, съобщи говорителката на ЕК Пия Аренкилде Хансен, цитирана от ИТАР-ТАСС. 
Гюнтер Йотингер покани в срещата да участват и представители на националните ядрени агенции на страните от ЕС, енергийни компании и оператори на водещи ядрени обекти.
На срещата може да бъде повдигнат въпросът за провеждане на тестове за устойчивост на европейски АЕЦ от гледна точна на сеизмичната сигурност и надеждността на основните им системи.
От българска страна ще участват министър Трайчо Трайков и представители на Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ"Козлодуй".

Министърът на селското и горското стопанство, околната среда и водите на Австрия Николаус Берлакович призова междувременно да се проверят устойчивостта при земетресение на европейските атомни електроцентрали, надеждността на системите за охлаждане на реакторите и ефективността на радиологическата и физическа изолация на реакторите.

В Париж френската министърка на екологията Натали Косюско-Моризе увери, че атомните централи във Франция са способни да издържат и най-големи природни катастрофи.
По-рано френският министър на промишлеността и енергетиката Ерик Бесон отбеляза, че след аварията във "Фукушима" 1 сценарий за такава ядрена катастрофа вече не може да се изключи категорично. Според него катастрофа означава разтопяване на активната зона на реактора и преди всичко скъсване на неговата обшивка.

В Индия премиерът Манмохан Сингх заяви пред парламента, че всички ядрени реактори в страната ще бъдат проверени за устойчивост на големи природни бедствия като земетресения и цунами.
Индия има 20 АЕЦ, повечето разположени по крайбрежието, отбелязва АП.

Китай няма да се откаже от програмата си за изграждане на атомни електроцентрали от ново поколение, заяви заместник-министърката на околната среда Чжан Лицзюн. Според китайската програма до 2015 г. трябва да бъдат построени 28 нови реактора.

Белият дом обяви, че президентът на САЩ Барак Обама потвърждава ангажимента си да развива ядрената енергетика като част от американския енергиен микс въпреки опасенията за безопасността след земетресението в Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Обама предвиди 18,5 млрд. долара за развитието на ядрената енергетика в страната, припомня Франс прес.
Американски парламентаристи призоваха за мораториум върху развитието на ядрената енергетика в САЩ в светлината на ядрената криза в Япония, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Междувременно директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано Слабо заяви, че слобо вероятно е ядрената катастрофа в Япония да ескалира до ситуация, подобна на трагедията в Чернобил, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от ДПА и Ройтерс.
Основната разлика е, че в никой от реакторите на АЕЦ "Фукушима" 1 и 2 не протича верижна реакция, а ядрата на реакторите са поставени в корпуси, каквито в Чернобил не е имало, заяви Амано на пресконференция във Виена.
В момента няма признаци от топене на горивни пръти във Фукушима, заяви на същата пресконференция представителят на МААЕ Джеймс Лайънс.
Заместник-генералният директор на МААЕ Денис Флори заяви, че е бил регистриран пик в нивата на радиацията в района на АЕЦ "Фукушима" на 12 март в ранните часове на деня по европейско време, след което радиационните нива са спаднали по-късно същия ден.
Последна актуализация в 20.10 ч.