Това e кулминацията на щафетната стачка, започнала преди месец в отделните региони на страната, предаде БТА.

Протестът е насочен срещу решенията на правителството за повишаване на данъците и възрастта за пенсиониране, както и срещу липсата на решение за облагане на богаташите.

От 22 часа снощи е затворено въздушното пространство, предаде БНР. Освен самолети, не се движат влакове, метро, трамваи и автобуси. Затворени са училища и много детски градини, стачкуват администрацията, съдилищата, работещите в търговията и услугите и надзирателите в някои от затворите.

Част от полицейските синдикати също се включиха в протеста, повечето здравни заведения осигуряват само неотложна помощ и най-необходимите услуги.

Демонстрантите са блокирали кръстовища и входни артерии към по-големите градове, въпреки това трафикът е спокоен, тъй като повечето белгийци са останали по домовете си – местните медии съобщават, че задръстванията са едва 10 километра.

Протестните действия трябва да приключат тази вечер, синдикатите вече обявиха, че ще подготвят и нов протест, ако исканията им не бъдат чути. Единият от синдикатите вече призова за обявяване от утре на безсрочна стачка.

Кметът на Антверпен и председател на националистическата партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер, който по същество е най-влиятелната фигура в сегашното управление, определи стачката като чисто политическа и обвини за нея социалистите франкофони, останали в опозиция за пръв път от десетилетия. Де Вевер отхвърли идеята за облагане на големите богатства.

Стачната вълна започна през октомври с протести на полицаите и преля в масов протест на 7 ноември в Брюксел, в който участваха над 120 000 души. Тогава се стигна до 36 ранени и 30 арестувани, а десетки автомобили бяха изпепелени. Проявата бе оценена като най-тежкото подобно събитие в Белгия от 30 години насам.