Това съобщи за Дир.бг Маруся Ефтимова от пресцентъра на БДЖ.

Инцидентът е станал около 11.30 ч. Вагоните са излезли от релсите, но не са се преобърнали, допълниха от компанията. Последните три вагона са с изкривени оси и металните колела на третия вагон са изхвръкнали. За момента няма информация за пострадали пътници. Те са изведени от композицията. От Министерството на транспорта съобщиха, че във влака е имало 172 души.

Директорът на БДЖ Пенчо Попов съобщи, че основна причина за дерайлирането на влака е паднал капак на редуктор от локомотива. Вчера локомотивът е излязъл от технически текущ ремонт, което означава, че ремонтът не е извършен както трябва, уточни Попов.

Извършен е оглед, който показва, че по време на движението няма технически грешки, извършени от локомотивния машинист и екипа на влака. Движението с ниска скорост е предотвратило по-сериозни щети и човешки жертви. Влакът се е движил с малка скорост при навлизане в гарата и поради това металният капак на редуктора, който се е откъртил от локомотива, е завлякъл само колелата на третия вагон и е довел до дерайлирането на последните три вагона.

Влакът тръгва от Бургас в 5.35 ч. и по разписание трябва да пристигне в София в 13.01 ч. Движението на влаковете в участъка бе спряно.

Ръководителят движение на гара Септември съобщи, че пътниците от бързия влак вече са извозени към София с друг влак, който е бил композиран на гара Септември, предаде "Фокус". В момента на гарата стоят около 200 души. Това са пътници от друг влак, който е пътувал за Пловдив, но е спрян на гара Септември заради инцидента. Те чакат на автобусната спирка, за да бъдат извозени с автобуси по направлението Пазарджик-Пловдив.

От гара Септември ще се композират влакове, които ще тръгват в посока София и Пловдив, каза още ръководителят движение. Движението на гара Септември все още е спряно.