От своя страна Пенчо Попов - новоназначеният изпълнителен директор на БДЖ, тази сутрин призова по БНТ да не прекъсват движението, защото това ще попречи на клиентите и ще провали още повече системата на железниците.
Според Попов хората основателно искат парите си, но "сме се споразумели и всеки ден им се изплащат". Вчера Министерският съвет отпусна 7 млн. лева за заплати на железничарите.
От БДЖ внасят всеки ден задълженията си към Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), които възлизат на 70 млн. лева. Попов каза, че БДЖ е в реанимационен стадий и основният проблем е изключително раздутият административен щат. Той може да бъде съкратен до 60%, допълни изпълнителният директор. С отнетите 30 лева за интензивен труд на работещите в системата Попов не е съгласен, но това са част от мерките за стабилизиране на системата.
През следващата година парите ще бъдат равномерно разпределени, а не както е било до сега. Спрени са 44.5 милиона лева за рециклиране на пътнически вагони. Кризата се отрази много силно върху сектора, намалена е производителността на труда, посочи Попов.
Парите, които дължим на НКЖИ ще продължим да плащаме по избраната схема. Но не може да продължим да работим по този начин. Парите през 2010 г. ще стигнат за заплати и за поддържане на системата, но няма да има за нови вагони, за нови локомотиви и по никакъв начин няма да можем да обновим системата, подчерта изпълнителният директор на БДЖ.