В много труден етап на руско-американските отношения, правителството на Обама поддържа двусмислие дали при посещението в Русия през септември президентът ще отиде и в Москва.

Като остави да витаят съмнения около идването на Барак Обама в Москва, Вашингтон даде на руските власти да разберат, че ще се задоволи, поради липса на по-добра възможност, със сведени до минимум връзки с Владимир Путин, смятат американски експерти.

Срещата на върха на Г-20 е отдавна насрочена за 5 и 6 септември в Санкт Петербург.

В средата на юни руските и американските власти обявиха среща на върха между Обама и Путин на 3 и 4 септември. Това би била едва втората визита на Обама в Москва след идването му на власт през януари 2009 г. и първата откакто Путин пое отново властта през май 2012 г.

Белият дом пренебрегна преди седмица призивите на двама видни американски сенатори да се настоява Г-20 да изтегли срещата на върха от Русия, ако бъде изпълнено искането за убежище на Сноудън.
Той беше обвинен в шпионаж заради разкритията за масираните правителствени програми за електронно следене.

Американски експерти смятат, че аферата "Сноудън" има по-малка тежест в сравнение с други спорни въпроси, които тровят отношенията между двамата някогашни противници от Студената война, по които Москва изглежда не проявява взаимност.

Обама би искал да направи нещо повече за контрола над оръжията, както показа призивът му през юни в Берлин за допълнително съкращаване на ядрените арсенали.

В контраст с разведряването, което бе главен фактор в отношенията между Обама и наследника на Путин - Дмитрий Медведев, двустранните срещи на американския президент и настоящия господар на Кремъл са белязани от ледена и напрегната атмосфера.

Ако срещата на върха в Москва не се състои, мостовете няма да бъдат разрушени, защото двустранна среща между Обама и Путин в кулоарите на Г-20 остава възможна и ще позволи да създадат впечатлението, че всичко е нормално.

Първите дипломати на двете страни Джон Кери и Сергей Лавров поддържат прилични отношения, гарантиращи продължаване диалога на високо равнище.