Това предаде Ройтерс, като цитира говорителя на предизборния щаб на Обама, Бен Лаболт, цитирана от БТА.

В. "Ню Йорк таймс" писа, че братята Карлос и Алберто Рохас Кардона, които живеят в Чикаго, от есента събират пари за кампанията на Обама и за Националния комитет на Демократическата партия. Техният брат Хуан Рохас (Пепе Кардона) се издирва в САЩ по обвинения за трафик на наркотици и измами.

Според представители на кампанията на Обама, Алберто и Карлос Кардона са дарили максималната сума от 30 800 долара за Демократическата партия и по-малки суми за кампанията на Обама. Сестра им Летисия Кардона е дарила 13 000 долара. Друг роднина от щата Илинойс е дал 12 600 долара. Няма данни, че самият Пепе Кардона е дарявал суми.

Според поверителен документ на Държавния департамент от 2009 г., разпространен от Уикилийкс, Пепе Кардона е заподозрян в организиране на убийството на бизнес конкурент и незаконни дарения. Той вложил незаконно 5 милиона долара в предизборните кампании на мексикански политици през 2006 г. Въпреки че братята Алберто и Карлос живеят и работят в Чикаго, те поддържат връзки с Пепе.
Алберто Кардона има рекламна агенция в Мексико, която работи за политически кандидати, подкрепяни от Пепе Кардона. Всички братя и сестра им са част от многодетно мексиканско семейство, живеещо в Айова.

Самият Пепе Кардона е роден в Мексико, но е израснал в Айова. В щатския университет става студентски лидер и е обвинен в злоупотреба с правителствени средства за студентите. После е признат за виновен по обвинения за измама на съдружници в основана от него фирма за търговия по телевизията. Осъден е на 5 години затвор и обжалва присъдата.

Докато чака решението на апелативния съд, е заловен в Ню Мексико при опит да внесе марихуана през 1994 г. Пуснат е под гаранция и бяга в Мексико, където се подвизава като хазартен бос. През 2007 г. оцелява при опит за убийство, приписан на хора от организираната престъпност. През 1994 г. нарушава условията на гаранцията си в щата Айова и бяга в Мексико.