Кризата вече взе за жертва френско-белгийската банка „Дексиа”, заявиха във вторник вечерта от Европейската комисия. Днес стана ясно, че вложители са започнали да теглят парите си от банката. В брой вече били изтеглени над 300 млн. евро, а тези по електронен път значително надхвърлят тази сума.

„Все по-силно споделяме мнението, че в Европа имаме нужда от координиран, оркестриран подход, тъй като много елементи вече са изпълнени в страните-членки”, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен в интервю за британския вестник „Файненшъл таймс”. „Европейските министри на финансите изпитват чувство за неотложност, така че трябва да продължаваме напред, посочи още Рен.
Капиталът на европейските банки трябва да бъде засилен, за да им се даде предпазен марж и по този начин да се намали несигурността” на пазарите в рамките на европейските усилия за предотвратяване на разпространяването на дълговата криза, смята още европейският комисар.

Ройтерс цитира британския финансов министър Джордж Озбърн, който казва, че е усетил чувство за спешност у неговите колеги от еврозоната.

Досега властите в ЕС отхвърляха необходимостта от рекапитализация на банките и гневно отхвърлиха предложение на шефката на МВФ Кристин Лагард в този дух. Обявяването на мерките за рекапитализация на банките, успя да обърне настроенията на фондовите борси.
След като по-рано снощи американските акции достигнаха 13-месечно дъно, индексът S&P500 затвори с ръст от 2.25%. По-рано през деня европейските акции се сринаха за втори ден, след като финансовите министри от еврозоната призоваха за преразглеждане на споразумението за преструктуриране на дълга на частните кредитори на Гърция, постигнато на 21 юли. Очакваше се то да доведе до отписване на 21% от техните задължения. Вместо това сега се дискутира редукция на гръцкия дълг към банките с около 50%, което предизвика опасенията за европейския банков сектор.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърли предложенията да дава заеми на спасителния фонд в еврозоната. Според президента на институцията Жан-Клод Трише, цитиран от ДПА и БТА, това ще доведе до смесване на отговорностите.
Въпреки че увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), чийто размер в момента е 440 милиарда евро (584 милиарда долара) бе изключено като възможност, се водят дискусии да му бъде позволено да взема заеми, използвайки капитала си като гаранция - практика, известна като "ливърдиж" (финансиране със заети средства - бел. ред.).