Петимата мъже на възраст от 20 до 25 години са се придвижвали с лек автомобил с косовска регистрация, съобщиха БНР и БГНЕС.

Четирима от тях са влезли незаконно в страната през Македония. Гранични полицаи са ги задържали при проверка на колата в граничното село до Кюстендил - Каменичка Скакавица.

Предполага се, че мъжете са влезли в България през зелена граница, избягвайки граничния пункт, и по-късно са се качили на автомобила, преминал законно границата, управляван от жител на Косово.

Шофьорът е предложил подкуп на граничните полицаи, за да не проверяват пътниците, потвърди пред Дарик радио наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Бойко Калфин.

Шофьорът на автомобила имал документи на косовски гражданин, а останалите четирима са били без лични документи. Петимата мъже са задържани.

При по-обстоен преглед в мобилните им телефони са били намерени снимки на обезглавени хора и специални молитви, които отправят джихадистите, предаде Нова телевизия. По информация на БНТ в апаратите имало клипове, пропагандиращи "Ислямска държава".

Случаят е поет от служители на ДАНС и е под надзора на Районна прокуратура-Кюстендил.

Утре ще бъде поискано от съда взимане на постоянна мярка „Задържане под стража”.

Министърът на външните работи Даниел Митов увери вчера, че се прави всичко възможно, за да се осигури охрана и наблюдение на границата с Македония заради бежанците.
Във вторник 25 военни с картечници и автомати бяха разположени по западната ни граница. Продължават и  регулярните полети на хеликоптерите в района.
Днес премиерът Бойко Борисов мотивира присъствието им там с това, че всяват респект.