Това става два дни, след като той беше свален от самолет за Париж и обвинен в опит за изнасилване на камериерка в хотел в Ню Йорк.

Съдия Мелиса Джаксън заяви, че Строс-Кан трябва да остане в ареста, защото има опасност да избяга, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.
Следващото заседание по делото беше насрочено за 20 май.

Прокуратурата заяви, че веществените доказателства по делото ще докажат твърденията на жертвата. Обвинението отбеляза, че Строс-Кан може да е бил замесен в подобни закононарушения в миналото поне веднъж и това се проверява.

Защитата му съобщи, че Строс-Кан е отхвърлил повдигнатите му обвинения. Според адвоката му Бен Брафман "е съвсем вероятно той да бъде обявен за невинен", предаде БТА.
Адвокатът заяви, че е "разочарован от решението на съда" да не освободи клиента му под гаранция, но изтъкна, че "битката едва сега започва".
"Намерението на Строс-Кан е да опита да изчисти името си и да си възвърне репутацията", каза още Брафман.

Процесът повдигна и въпроса дали Строс-Кан може да остане шеф на Международния валутен фонд, чиято централа е във Вашингтон.

Говорител на хотел "Софител" в Ню Йорк, където се твърди, че е извършено престъплението заяви, че Строс-Кан лично е платил стаята си и тя му е струвала 525 долара.