Агенцията се позовава на онлайн базата данни на базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове, предаде БТА.

Фондът на генералния държавен резерв на Султаната Оман притежаваше 30-процентов дял в КТБ, която бе четвъртият най-голям кредитор в България, преди да фалира през 2014 г.
Този фалит предизвика най-голямата финансова криза в балканската страна от 90-те години на миналия век. Наложи се София да плати 3,6 милиарда лева, за да покрие общия размер на гарантираните депозити, отбелязва Ройтерс.

Фондът настоява да получи най-малко 150 милиона евро, съобщи за агенцията запознат със случая адвокат. Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ, каза адвокатът.

Пред "Хоризонт" от Министерството на финансите съобщиха, че българската държава ще се защитава със силна защита.
Смятаме иска за неоснователен, имаме опит в такива дела, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Корпоративна търговска банка (КТБ) бе поставена под специален надзор на 20 юни 2014 г., като съдът прие това да е и датата на несъстоятелност на банката.

Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

Предложението предвиждаше държавна помощ за рекапитализиране и преструктуриране на КТБ.

За "правни действия" и за това, че "арбитражът е в европейски съдилища" бе съобщено още преди няколко месеца - през юли.

"Нашите искания са да получим счетоводната стойност на нашата инвестиция към деня, когато банката беше затворена, както и лихвите", каза тогава източник от Фонда, цитиран отново от Ройтерс, без да дава други подробности.