29-годишната жена скочи от осмия етаж на блок в София в събота. 

"В началото на пубертета момче от съседния клас я удари с метален стол и я нарече дебело прасе. Това отекна в нейното съзнание и тя започна с диетите. Аз не обвинявам момчето, децата говорят такива неща", разказа пред bTV майката на Василия - оперната певица Явора Стоилова. Тогава Василия започнала да изхвърля храната си и рязко отслабнала.

„С годините се лишихме от всичко материално, защото лечението беше скъпо. Точно преди да почине, Василия тежеше 24 килограма. Не оставаше никаква храна в нея. Виждаше слабо, не можеше да ходи, ползваше инвалидна количка. Тя също така се питаше с какво е заслужила да яде, а бедните хора да бъркат в кофите за боклук и да умират от глад", каза още майката.

По думите й родителите трябва да се обръщат към психолог, веднага щом разберат, че детето им е заболяло от анорексия.
"Това е едно мрачно заболяване, но хванато в начален стадий, има изход от него.
На болните ще кажа, че надежда има. Но трябва да намерят нещо, което да обичат, трябва да се спасят от изолацията, която ги пресушава, трябва да се виждат постоянно с хора", посъветва още майката.

Родената през 1983 г. Василия беше внучка на художника Васил Стоилов и правнучка на поета Пейо Яворов. Зад гърба си има няколко самостоятелни изложби. Рисуван от нея портрет на папа Йоан Павел II бил окачен в кабинета му.
След погребението семейството на Василия ще направи изложба на най-любимите й картини.