Фасадата на амфитеатър от II век и уникална четворна колонада, наречена Тетрапилон, са разрушени, съобщават държавните медии в Дамаск.

През декември джихадистите заграбиха отново града в Сирия с комплекс древни архитектурни ценности и скулптури, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Преди през март 2016 г. оттам да ги изгони сирийската армия с въздушна подкрепа от Русия, те целенасочено разрушиха и други безценни паметници.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви днес, че разрушаването на Тетрапилона и фасадата на Римския театър в сирийския град Палмира от бойци на групировката "Ислямска държава" е "ново военно престъпление", предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

"Това разрушаване е ново военно престъпление и огромна загуба за сирийския народ и за човечеството", каза Бокова.

По думите й ЮНЕСКО е получила съобщения и сателитни снимки, потвърждаващи разрушаването на Тетрапилона и повреждането на фасадата на театъра в Палмира. Двата древни паметника са сред обектите, включени в списъка на организацията на обекти, които са световно културно наследство.

Вчера дойде съобщението, че екстремисти от "Ислямска държава" са екзекутирали най-малко 12 души в Палмира.

Някои от екзекуциите били извършени в древния римски театър в Палмира, където миналата година джихадисти убиха 25 бойци от правителствените сили.