Предложенията за изменения в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, предвиждат и по-строги наказания за водачите, които карат без шофьорска книжка.

Промените бяха подкрепени от 101 депутати от ГЕРБ и ДПС, трима бяха против, а 46 се въздържаха.
 
Наказанието за шофиране с над 1,2 промила алкохол става от 1 до 3 г. затвор и глоба от 200 до 1000 лева, докато сега е само до 1 година лишаване от свобода. При влязла в сила присъда за шофиране с над 1.2 промила и нов случай на шофиране с над 0.5 промила, провинилият се ще се наказва с от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева, вместо досегашните 2 години и глоба от 100 до 300 лева.

За водачите, карали след употреба на наркотици, за които сега НК предвижда наказание до 2 г. затвор, санкцията вече става от 1 до 3 г. затвор и глоба от 500 до 1000 лева. Освен това, е предвидено и наказание от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева за шофьор, който повторно е заловен, след като е употребил наркотици.

Завишават се и санкциите при причиняване на смърт или телесна повреда след употреба на алкохол, наркотици и управление без книжка. Вместо досегашните от 1 до 5 при тежка или средна телесна повреда наказанието вече ще бъде до 6 години, а при особено тежки случаи - вместо от 2 до 8 години - до 10 години.

При причинена смърт, вместо досегашните от 3 до 10 години, наказанието вече ще бъде до 15 години, а при особено тежки случаи вместо до 15 - до 20 г.

Ако нарушителят е избягал от местопроизшествието, санкцията при тежка или средна телесна повреда ще бъде лишаване от свобода от 1 до 5 години, а в особено тежки случаи - от 2 до 8 г. При смърт - от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи - от 5 до 15 г.

Христо Монов от Коалиция за България отправи критика към ГЕРБ заради промените за шофиране след употреба на наркотици, предаде БТА. Той коментира, че малка част от наркотичните вещества могат да бъдат констатирани при проверка. Според него трябва да се засили превенцията в законопроекта, като например на хора, които са склонни да употребяват такива вещества, по трудно да се дава шофьорска книжка.

Цецка Цачева от ГЕРБ, един от вносителите на предложенията, отвърна, че няма юрист, който да смята, че само със завишаване на санкцията би могла да бъде постигната целта на един закон, но трябва да се започне от някъде. По думите й са необходими комплексни мерки.

"По пътищата има необявена война с много жертви и като законодател трябва да дадем ясен знак, че няма да търпим това", обясни тя.