Швейцария и Германия поставиха под въпрос ядрените си проекти

Швейцария обяви, че замразява проектите си за обновяване на атомни електроцентрали, а Германия отлага решението си за това. Еврокомисията съобщи, че събира на извънредна среща енергийните министри от общността.

Обратно в новината

Коментари - Швейцария и Германия поставиха под въпрос ядрените си проекти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НИЕ СИ ИСКАМЕ РУСКАТА АЕЦ БЕЛЕНЕ. АКО ЩЕ ДА ИЗМРЕМ ОТ РАДИАЦИЯ, НИЕ НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ РУСНАЦИТЕ. НИЕ СМЕ МАЗОХИСТИ

Японските технологии са голяма работа, ама май нещо... Япония била най-подготвената държава за справяне с последствията от земетресение, ама май нещо... Айде да не абсолютизираме, не че сме стока, ама и те май нещо...

Е не е истина колко си прост !

Умните/Швейцария и Германия/разбраха,че АЕЦ трябва да се погребат завинаги,защото са най-нежните "вазички"при земетресение-колкото и да са обезопасени.Вярно-КПД им е висок-но в сравнение с риска,който крият-не са нужни.Нужни са атернативи.Гениите са за това.А българина дали ще строи на фона на този ужас?Ако го направи-значи е дебил и откачен.Да,ама олигарсите...Ш-ш-ш-т!Тихо!

мен доста ме притеснява тая среща....никои от западна европа няма да си затвори централите..наи-много да заповиядат на някои такива послушковци като нас да си затворят техните....колкото да отчетат деиност...българия още от сега да се прготви и да изкара всички доводи защо не можем да си затворим козлодуи

Още преди 2 дни бях убедена, че здравият разум ще надделее, естествено най-напред на Запад. Не е лошо бързичко да вземем пример от Швейцария и да замразим навеки проекта Белене.

Не, направо НЕЗАБАВНО ДА СПРЕМ И ЗАТВОРИМ АЕЦ КОЗЛОДУЙ! НЕЗАБАВНО! ВЕДНАГА!

какво имаш предвид да надделее здравя разум на запад? това в японя са американски централи, сас стари америкнаски реактори, оперирани от американска фирма, която от алчност не задежства процедурите по аварожно спиране а се опитваше да поддаржа реакторите живи и работещи. сащо така не вярважте че шернобил ни се е разминал, всатност вече се случи - тези реактори нямат капака кожто има реактова в чернобил, изтичането на водород от ядрата на реакторите в реакторна зала, както и последващите признаня че горивните прачаки са били изложени на ваздух означава че реакторите са отворени и това дали горивото ще се стопи или не, няма никакво значение. има изтичане. не се споменава зашотото както знаем от втората световна вожна ваздушните теченя са в източна посока - т.е. от японя кам северна америка, а в уса никож няма да позволи да се случи паника. лажат ни много повече от колкото в чернобил. всихки реактори трябва да бадат обновени вместо затворени. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Веднага да се прибират в България и да се запишат за социални помощи като безработни!

и ние можем с вода, но докато плащаме на обирджиите с мелниците за птици или на тошиба за да ни продавак скъп ток... няма да си направим хубави и екологични вецове. за което пряко са отоворни 'екологичните' мошенници

ЕК събира спешно на среща енергийните министри, за да се видят, хапнат и пийнат за сметка на данъкоплатците. След вечерята ще си поръчат и проститутки от Източна Европа, за да се позабляват.

-Злобен коментар!

Комисионката, какво имаш предвид с това "става опасно"? Нещо за вариант "Луканов" ли ми намекваш?

Ще видите вие, като се надигне 20-метровото цунами от Черно море, като зафърга китове по Стара планина ...

Видяла жабата, че подковават вола и...Европа, особено Австрия и Швейцария трябва сериозно да осмислят опасността от цунами!

АЕЦ БЕЛЕНЕ утече съвсем. Руснаците ще си искат комисионката от другаря Гоце, ако не я върне става опасно :)

оф, като чуя това "ЕС се събраха в брюксел да обсъдят...." и почва да ми се гади сериозно вече. Само усвояване на хиляди евро под формата на командировачни и плюскане на корем се случва по тия срещи, при който в 99,99% от случайте си остава само с говоренето и добрите пожелания за това и онова. Ама че бюрократи безполезни!!!!Обсъждат проблеми без да да отишли на място, пишат доклади без да имат върху какво всъщност си дават оценките. Кабинетни и хартиени мишки, това са европейските комисари, депутати, комисии, чиновници. Виждали ли сте огромните, необятни сгради в Брюксел, в които се помещават тия!? Милиони са се завряли там да точат европейски заплати без да са полезни на практика с нищо. Има ли някой в българия, който да видя някаква съществена полза от парламента в EU?

ти си лузър, който сигурно е опитал да стане евробюрократ, но не е минал изпитите на ЕПСО - нека те управлява тогава кмета на селото на майка ти

Само баба Пена от Ботунец не се е изказала компетентно за ядрената енергетика. Повечето от вас не са виждали снимки на ядрена централа, но пишат и разсъждават. Нямате си идея колко сте смешни за човек с техническо образование в областта на енергетиката. Предлагам ви да се вслушате в мнението на експерти - не на Министъра, а на експерти!

Любимият ни Трайчо за пореден път изглежда се изказа неподготвен. Днес всички разбрахме колко е изучил сеизмичната скала на Рихтер. Той ни увери, че "Козлодуй" е проектирана да издържи трус от 7-а степен по Рихтер. Браво Трайчо но сеизмичната скала на Рихтер има 9 степени. Само припомням, че на 18 септември 1858 година София е била почти напълно разрушена от земетресение със сила 9-а степен по скалата на Рихтер. Тоест наш Трайчо е или е проспал в у-ще този урок или ни подготвя за нови сериозни разходи чрез апокалиптични мисли.

Що се излагаш бе!?Скалата на Рихтер била до 9та степен,че и репликираш и обиждаш.Скалата има ДЕСЕТ степени и при десета се образува НОВ РЕЛЕФ!!!!!

Именно, и през 20 век подобни земетръси е имало само в Азия - когато се е променил релефът на Памир и се е образувало езерото Сарез от падането на един връх в река Мургаб. В момента там има около 17,5 куб. км вода, която, ако се скъса стеничката, която го оформя, ще се излее и ще помете половин Таджикистан, голяма част от Афганистан, Туркменистан и ще се оттече в Аралско море ... Там седят едни храбри мъже, учени и алпинисти и мъдруват как да направят контролирано преливане от водата постепенно, за да не станем свидетели на страшна катастрофа... Цялата история се развива на височина над 4000 м, до там път няма, хвърчат едни хеликоптери и доставят някакво оборудване и самите учени, които седят на скалите, гледат невероятната красота наоколо и се молят на всичките богове да ни запазят все пак и да не се повтаря този ужас, при който падат планински върхове в реките ... В Европа не знам дали са ставали някога подобни катаклизми, може когато е потънала Атлантида ...

Освен казаното от Trumi, ще допълня, че земетресението е било на 30 септ. 1858 г. и се оценява с магнитуд 7 по 10 степенна скала на Рихтер. Не е измерено с уред, а по преценка по описания и обследване на щети. Такива всезнайковци като Трайчо - дал Бог. И те са катиземетресенията - непредсказуеми!

А аз ще добавя че заметресението 1858 е 9-та по Медведев-Шпонхоер-Карник, и около 6,5 по Рихтер, като това са приблизителни данни, тъй като по онова време сеизмолози няма.

Ей, аман от популистки кампании в тази Европа - никой няма да си затвори централите, ама ще похарчат милиарди за да докажат и на слепите, че няма как 10 метрово цунами да удари АЕЦ в Европа. Защото именно цунами, а не земетресение, причини аварията в Япония. Да не говорим, че в Европа НИКОГА не е имало земетресения от 8.9 степен. Да не говорим че реакторите във Фукушима са отпреди 40 години и в наши дни никой не произвежда подобни...Евалла на китайците - изобщо не им дреме и си продължават да си строят нови 30-ина реактора, нищо че за разлика от смотаните брюкселски бюрократи са съседи на Япония...

Напротив, след Чернобил строителството на нови централи в Европа спря за 20 години, а това в Япония беше последния пирон в ковчега на атома.........да живеят новите източници

тарикатите лапачи да лапат, а ние да мрем за да им плащаме мега скъпия ток...

За какво сиседи говирим...та ако стане сериозна авария ще засегне всички,не само "съседите"...

Единственото хубаво(ако въобще е възможно да го има)в тази ситуация е,че Света се надигна по въпроса за сигурността на АЕЦ глобално!Ще има лобита и интереси,но дано разумът надделее....!

Прав сте. Но разум? Вижте коментарите, над 80% емоции или политически простотийки...

Това бедствие в Япония май ще се окаже доста печеливщо за строителите на АЕЦи сега ако се изпозатворят старите и опасни АЕЦи страните искат не искат ще трябва да строят нови защото нямат реална алтернатива. И сега като се оправдават с извънредни мерки за безопасност ще бъдат здраво одрусани от строителите.

Не земетресението е проблемът в японския АЕЦ, а цунамито след него.

Че къде съм казал че земетресението е причината за аварията? То и силен вятър да беше предизвикал аварията пак щеше да има истерия около безопасноста на АЕЦите.

Не съм съгласен с това заключение. Дялът на екологично произведената енергенергиятия (ВЕЦ, вятър и слънце) в Германия в момента е 17%, а преди 10 години беше само 4%. При атомните централи развитието е точно обратното. В момента те имат един дял от само 22%. Нови централи не са планувани, няма и да се плануват, защото населението е против тях. Една индустриална нация като Австрия например няма нито една действаща атомна централа. Една от малкото планувани нови атомни централи в европа е в България. Може би по този въпрос трябва да се замислим. Бъдещето е в слънчевите колектори и вятъра. Не става от днес за утре, но все някога трябва да се започне.

Баси, само китайците не ебават ни земетресения или цунамита - дават напред през кукуруза и ще строят ядрени реактори за норматив!

Ама те са много паплач,бе.Има материал за всичко.

Силните държави в ЕС да съдействат за повдигане на слабите държави,а не да се ръководят от правото на силния и от собствени интереси.

Айде първо да вземем от тях "референдумите" другото ще дойде след време само.Не да решава вместо мен този дето съм избрал АЗз а той се е продал след това без да ме попита!

Гледайте да не го забравите нашия министър. Пък му кажете какво да прави.

Иди кажи, че Швейцарците не са умни хора.

Къде са сега тези, които плюеха руските технологии и казваха, че Чернобил е гръмнал щото бил руски. Май акъла ви до там стига. То затова не се говори и злорадства, защото на всеки се случва! А Австрия да си гледа техните работи!

Виж казах го и по-долу.Прав си неотричам,просто предполагам защо австрийците правят вятър.Ще ти дам пример-както САЩ като има някъде война и бързат да пращат войски и да дават мнение защото се чувстат длъвни,така и австрийците стане ли въпрос за АЕЦ и ядрена енергетика.Просто там е центъра-във Виена.От там в реално време се наблюдава всяка една АЕЦ по света и там е седалището на свеовната организация.Но както американците не винаги са прави,така и тея също!

Аз пък си мислех, че Австрия повдига въпроса за атомните централи, защото те нямат такива но са обградени от атомни централи в съседните страни. Но вие явно по-добре ги познавате австрийците. Майтапа на страна. Австрийците гласуват с референдунм още в далечната 1978 против атомната енергия. И до днес го спазват това решение. Ето и линк link/atomkraftwerke-um-oesterreich.html

Руска централа ако беше подложена на условията на това на което е подложена Японската отдавна да бе гръмнала. Чернобил е следствие от серия технически недъзи и малумно партиино натегачество.

tomazow

Чернобил е следствие на ЧОВЕШКА ГРЕШКА !!! При човешка грешка , каквато и технология да направиш , ако човек реши да я гръмне - то това ще стане ! И не подлагай на сравнение Чернобил , с технология от около 40 г (незнам кога точно е била строена) ! В ЕС , особено в България нещата са доста различни , първо , защото по старите реактори са модернизирани и най-важното - тук НЕ Е ТАКАВА ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА КАТО В Япония , всичката тази истерия за земетръса идва от "Отворено Общество" с цел - ХАмериканизация , Приватизация , ГЕНОЦИД ......."Кой не скача е червен"" !!! Знам само , че тези АЕЦи в Япония които гръмнаха бяха ХАмерикански - от ""най-модерните""

Не си прав! Изглежда не правиш разлика между демократическата радиация на Три Айлънд в САЩ и в японските АЕЦ и комунистическата на Чернобил...

си намерят повод за репресии към Източна Европа. Ма за какво изобщо ни набутаха в тоя ЕС, за да ни мачкат, ограбват и тормозят ли?

Бих искал да помола нашите европейски партньори да заповядат в България и да поискат затварянето на 5-и и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Още от сега мога да им кажа, че ние напълно подкрепяме това затваряне, тъй като, вие знаете, нашите задници гледат на Запад и каквото кажете вие, това ще е. Стига да продължите да ни потупвате по рамото и да ни хвалите колко сме честни и как се борим с престъпността, ние ще направим всичко, което ни кажете, за да се задържим на власт.

Попреигра го драги. Иронията е тънко нещо, да знаеш. Ще ти удържа от хонорара!

АВСТРИЯ ДА ПОСТРОИ ПОВЕЧЕ ПСИХИАТРИИ,ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВА С АТОМНИТЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА...ТАКОВА БЕЗУМИЕ В 21 ВЕК ,ДА ИЗНАСИЛВАШ ДЪЩЕРЯ СИ 27 Г.И ДА И ПРАВИШ ДЕЦА ,ДРУГАДЕ КОМАЙ ГО НЯМА. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТРАГЕДИЯТА В ЯПОНИЯ,ЗА ДА ПЛЮЕТЕ ПО СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА...

Защо винаги се правят такива неща след свършен факт?

Безсрамно ползване на Японската трагедия за политически цели в Европа.Само кръгли идиоти не забелязват,че бедствието е земетресение с цунами,а не експлозия на АЕЦ! А за земетресенията са виновни фирмите и банките,които ровят и дълбаят за газ,петрол и въглища. Като Бритиш петролиум,например. Тъкмо те се плашат от развитието на атомната енергетика на Русия.

Грешката на Японските централи е в проектирането от Генерал Електикс -- аварийната помпена станция е разположена под нивото на морето -- в мазето. Нещо което в САЩ е логично, но в Япония е грешка. Точно такова бедствие в Европа няма начин да се случи. Но реакторите на ГЕ са едни от най-несигурните -- нямат допълнителна охлаждаща система. При авария няма начин да се пусне допълнителен охлаждащ кръг. Това че са длъжни да заливат с морска вода реактора и тази вода да се изпарява в атмосферата заедно с радиоактивни вещества е резултат на тази липса. Температурата е висока -- водата се разлага на водород и кислород. Именно водорода е причина за взривовете. Такива или подобни реактори има във Франция, Испания и Германия (в Европа). В Източна Европа няма такива реактори. Отново крокодилски сълзи, хипократия и лъжи от страна на западна Европа. Именно Франция е тази която може да освини най-много ситуацията по подобен начин. А Меркел както винаги ще си остане комсомолски секретар. Жалко че е учила физика -- нищо не отбира.

Май ти нищо не отбираш. Водата не се разлага на водород и кислород от висока топлина, а от електричество - процеса е електролиза.

Пълни глупости. Водата може да се "разложи"на водород и кислород чрез топлина като 2+2=4. Май ти си тоя дето е учил "през пръсти". Колко имаш по физика?

а какво ще стане, ако поради някакво природно бедствие, водното ниво на дунав спадне драстично или съвсем пресъхне. как ще се охлажда аец козлодуи. това също не е изклчено, или?

Ти наясно ли си как пресъхва река като Дунав?

абе то и наясно бях че 9.0 с 10 м цунами sa теория само...говоря хипотетично, какво ще стане "ако"...

ще, ще, ще падне... после ще карат на водохранилището, построено ЗА централата. То вярно, че ще падне дунав по скоро, отколкото ум, в тиква да се завъди.

банкянска))))

Когато нивото падне с повече от допустимото реактора ще се спре. Ако не идва вода от реката реактора ще се спре без да разчита на реката -- необходимата вода се взима отдругаде. Така че нищо няма да стане. Изобщо всички мислими ситуации са проиграни. Проблема са тези които са немислими, като например природни бедствия едно след друго.

Може,... след няколко милиона години!

Не на атомните централи, особено у нас. С тези специалисти и връзкари ще пострадаме яко недай си боже.

Да съгласен и така ще внасяме ток от Франция ( бил по- вкусен ) нищо че е от АЕЦ ( ама Френски ).На цена каквато ни кажат>и ще настане едно щастиееее повсеместно.

Лумпанизираните седерасти и за майките си казват "НЕ"!

Интересно защо са особено силно обезпокоени от атомните централи в Източна Европа. Ако си мислят за Чернобил, то в такива има само в бившия Съветски съюз (мисля че са общо четири). А някои от ядрените централи във Франция са много по-стари и допотопни от нашите затворени вече 4 блока.

Ти си май от "големите" специалисти, дето са наясно не само с атомната енергетика, но и с централите по света и у нас ?! Бил си в атомна електроцентрала във Франция, колко аз съм бил в тази в Козлодуй, ъхъ.

за какво говорим - за изкупителна жертва ли? - аааа, елате ни на гости...

Аз съм бил във френска АЕЦ, Бюже, до Лион. И целия ми съзнателен живот е в Козлодуй. Опеделено френските са по-зле. Няма да говорим за допотопните едноконтурни в Британия.

Само едно нещо ще напиша - никой не е достатъчно добре подготвен срещу природните бедствия.