Това гласуваха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за гражданската регистрация, предаде БТА.

Представянето на документите трябва да стане в двумесечен срок от влизане на измененията в закона в сила. Ако това задължение не бъде изпълнено, общинската администрация по новия настоящ адрес ще изпрати в 7-дневен срок информация до ГРАО за автоматизирано заличаване на настоящия адрес в регистър. Така за настоящ адрес ще се смята този, който са имали преди 1 септември 2010 г.

ГРАО трябва да уведоми съответната община по този адрес. По закон за извършване на адресна регистрация са необходими документ за собственост; договор за ползване на имота за жилищни нужди.

По време на дебатите Мая Манолова от левицата заяви, че тези текстове не само, че не решават проблема с изборния туризъм, а го бетонират.
"В същото време се създава огромен проблем на добросъвестните граждани, които трябва да извършват сложна процедура и на практика да си направят повторна регистрация", заяви тя.

Според нея това е противоконституционно.
"Защо наказваме хората, които са сменили настоящия и постоянния си адрес на 31 януари, а на 1 февруари например не, при положение, че право на глас ще могат да упражнят всички, променили адреса си след 23 април? Част от тях ще се окажат служебно пререгистрирани на старите си адреси, ще загубят редица привилегии, свързани с адресната регистрация, като реда си за детски заведения и социалните си помощи", каза още социалистката. 

Искра Фидосова от ГЕРБ обаче отговори, че след 31 януари вече важат правилата на Изборния кодекс, който е влязъл в сила оттогава.
"Лъжа е, че ще се създаде хаос и напрежение. Става дума за малко над 65 хиляди души избиратели, които са си сменили настоящия адрес", заяви тя.

Колегата й Петър Петров пък каза, че в община Ковачевци например в посочения период са се регистрирали 300 души, а от Нова година досега новорегистрираните са само двама. Съвестните граждани сред тях са пренебрежимо малко число, смята той.

Депутатите увеличиха глобите за длъжностни лица и граждани, нарушили закона. Санкцията за длъжностно лице става между 100 и 500 лева, вместо досегашните
от 50 до 300 лева, а за гражданин - между 50 и 300, вместо, както досега, от 20 до 200 лева. 

По-рано ГЕРБ официално внесе в парламента предложение изборите за президент и местна власт да бъдат на 23 октомври, а не на 30 октомври или 13 ноември, както искаха от опозицията. Оказа се, че те вече са склонни да приемат предложението на управляващите и вероятно решението ще бъде взето другата седмица.