Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, съобщи БТА.

Повод за нейната реакция е изпълнената на 7 юли смъртна присъда в САЩ на мексиканеца Умберто Леал Гарсия. 38-годишният мъж бе екзекутиран със смъртоносна инжекция, след като бе осъден за изнасилване и убийство на 16-годишно момиче. Присъдата бе изпълнена, след като Върховният съд на САЩ отхвърли подкрепената и от Белия дом молба за отмяна на смъртното му наказание.
Защитата поиска смекчаване на наказанието с аргумента, че след ареста си Гарсия не е бил информиран от полицията, че като мексикански гражданин има право на юридическа помощ от мексиканското правителство.

Аштън отбелязва, че в този случай американските власти не са изпълнили задълженията си по Виенската конвенция, която предвижда на задържания да бъде оказано съдействие да се свърже с консулски служител на своята страна. Тя оценява това поведение на властите в щата Тексас като нарушение на неотменен международен ангажимент.

ЕС отчита, че в случая става дума за ужасно престъпление и изказва съчувствие на семейството на жертвата, се посочва още в изявлението на Катрин Аштън.