"Ще оставя това без коментар", заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, запитан дали Кремъл не се опасява, че положението в Сирия ще доведе до открит сблъсък между Москва и Вашингтон.

"Ситуацията, свързана с действията на коалицията (начело със САЩ), безспорно буди доста сериозна загриженост", добави той, цитиран от ТАСС.

Русия прекрати взаимодействието със САЩ по меморандума за избягване на инциденти в Сирия след свалянето на сирийския бомбардировач Су-22 от оглавяваната от САЩ коалиция на 18 юни.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като "нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)", както и като "цинично нарушаване на суверенитета на (тази страна)".

САЩ искат да се възстанови канала за военна комуникация с Русия за действията в Сирия, заяви по този повод председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили Генерал Джоузеф Дънфорд.

Кремъл се надява, че по време на предстоящата среща на президента на САЩ Доналд Тръмп с украинския му колега Петро Порошенко Вашингтон "ще изпрати на Киев мощен сигнал", че е необходимо да бъдат изпълнени Минските споразумения, отбеляза Песков.

Кремъл не знае за готвен от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън план за развитие на конструктивни отношения с Русия, съобщи той.

"Колкото до плана на Тилърсън, за който разбраха медиите, но за който ние засега не знаем, за коментар по въпроса по-добре потърсете министерството на външните работи", каза пред журналисти говорителят на Кремъл.

Русия не подготвя насрещни искания към САЩ в отговор на въпросния план, посочи Песков. Информираме се взаимно за темите, които предизвикват дискомфорт, които дразнят. Кръгът от такива теми се знае, но засега не можем да констатираме, че е започнала конструктивна дискусия около тези теми, добави прессекретарят на Путин.

Планът "Тилърсън"

Американското издание BuzzFeed, което се позовава на източници от Държавния департамент, съобщи, че държавният секретар на САЩ е разработил програма, в която са изложени основните насоки за установяване на конструктивни работни отношения с Русия.

Според това издание, подготвеният от Тилърсън документ е зесекретен и включва три основни положения.

На първо място се поставя акцент на необходимостта да се доказва на Москва контрапродуктивността и за двете страни на редица действия и стъпки, които Вашингтон приписва на Руската Федерация. В частност става дума за продажбата на оръжие на талибаните в Афганистан и инцидентите с американски дипломати в Москва.

Във всеки подобен случай на американската страна се препоръчва да дава отпор на подобни действия.

Вторият пункт от програмата предвижда установяване на взаимодействие с Русия по направления, отговарящи на стратегическите интереси на САЩ. Сред тях се споменават прекратяване на войната в Сирия, разгром на терористичната групировка "Ислямска държава", ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и съвместна работа в областта на кибербезопасността.

На трето място е отбелязана важността от съхраняването на отношенията на "стратегическа стабилност" с Русия.