"Само вчера над 20 цивилни, предимно деца, станаха жертва на предполагаема атака с хлор", каза той след международна конференция в Париж за разследване на престъпления с употреба на химически оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите му "последните атаки в Източна Гута създават сериозни опасения, че Башар ал Асад може би продължава да използва химически оръжия срещу своя народ".

Тилърсън добави, че който и да е извършител на нападенията, "Русия носи крайната отговорност за жертвите в Източна Гута и за другите сирийци, атакувани с химически оръжия, откакто Русия се намеси в Сирия".

На конференцията, събрала представители на 24 държави, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обяви създаването на ново партньорство в борбата с нарушителите на забраната за химически оръжия, предаде ТАСС.

Принципното споразумение за създаване на механизъм за обмен на информация ще цели да бъдат изправяни пред правосъдието нарушителите на международната конвенция.

Според френски дипломатически източници събраната информация ще бъде публикувана на уебсайт, който трябва да бъде създаден в близките дни.

Льо Дриан не уточни кои страни са се съгласили да участват в механизма, отбеляза руската агенция.