Според Русия, целта на САЩ била да се подкопае споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ставащото в Иран е негова вътрешна работа, която привлича вниманието на международната общност. Но въпреки множеството опити да бъде изопачена същността на събитията, аз съм уверен, че нашият съсед - приятелска страна, ще успее да преодолее сегашните трудности и да излезе от този период по-укрепнала и като надежден партньор при решаването на различни проблеми, включително и на тези, които са свързани с по-нататъшното изпълнение (на ядреното споразумение)", каза заместник-външният министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Русия смята предложението на САЩ за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на размириците в Иран, за пагубно и вредно, добави Рябков, цитиран от Ройтерс.

"Не виждаме каква роля може да играе Съветът за сигурност на ООН в този проблем", подчерта руският заместник-външен министър.

"Вътрешните работи на Иран нямат нищо общо с ролята на Съвета за сигурност", която е поддържането на международния мир и сигурност, заяви Рябков.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви тази седмица, че Вашингтон иска извънредни заседания за Иран както в централата на ООН в Ню Йорк, така и в Съвета на ООН по правата на човека в Женева, припомня Ройтерс.