След години на обтегнати отношения лидерите на единствената световна суперсила и нейният най-бързо развиващ се съперник се срещнаха във Вашингтон и поставиха акцент върху темите за валутите, търговията, глобалната сигурност и човешките права, по които позициите им често се разминават.

Обама приветства посещението на Ху като възможност за двете страни да демонстрират, че всяка от тях има огромен интерес от успеха на другата. "Въпреки че нашите държави се състезават в някои области, в други можем да си сътрудничим", призова Обама.
Двамата президенти подписаха договори на стойност 45 милиарда долара, сред които споразумение за закупуване от Китай на 200 самолета "Боинг".

Обама повдигна деликатно темата за човешките права. "Историята учи, че обществата са по-хармонични, държавите са по-успешни и светът е по-справедлив, когато правата и отговорностите на всички народи и всички хора се спазват, включително основните права на всяко човешко същество", заяви американският президент.
"Хармонично общество" е ключов идеологически лозунг, използван от китайските власти в стремежа им да задържат властта на комунистическата партия в страната, чиято икономика става все по-пазарна.
 
Ху заяви, че е дошъл във Вашингтон, за да засили взаимното доверие и да отвори нова страница в отношенията между двете държави. Той обаче даде да се разбере, че ще реагира рязко на всеки опит да се притисне Китай по отношение на валутната му политика, човешките права и други спорни въпроси, за които Пекин настоява, че са предмет на китайската вътрешна политика, в която другите държави нямат право да се месят.
"Китай и Съединените щати трябва да уважават избора, който другата страна е направила за пътя на развитието си, както и основните й интереси", заяви Ху.

Обама прикани китайския си колега да започне диалог с духовния водач на Тибет Далай лама, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Американският президент призова Китай да остави свободния пазар да определя стойността на китайската валута, която според него е подценена. Той въпреки това приветства действията на Пекин, които да позволят неговото поскъпване.  

САЩ и Китай настояват Северна Корея да се въздържа от нови провокации. Пекин и Вашингтон искат безядрен Корейски полуостров, подчерта Обама. "Казах, че севернокорейската програма за ядрени балистични ракети е растяща и пряка заплаха за сигурността на САЩ и на нашите съюзници", изтъкна Обама, цитиран от Ройтерс.

Ху Цзинтао каза, че САЩ и Китай трябва да зачитат взаимно суверенитета, териториалната цялост и интересите на развитието си. Той наблегна върху сферите на сътрудничество между двете световни сили и общите им интереси. Той каза, че има известни разногласия в икономиката и търговията, които двете страни ще се стремят да изгладят, добави АП. Китайският президент се обяви за по-тясно сътрудничество между китайската и американската армия, за да се укрепи взаимното доверие.