Нападението е извършено от 17-годишен афганистанец в регионален влак, пътувал по маршрута Тройхтлинген - Вюрцбург. Младежът бил застрелян, когато се опитал да избяга недалеч от Вюрцбург.

Виж снимки >>

"Доста е вероятно да става дума за ислямистки атентат", заяви говорител на баварското вътрешно министерство и добави, че нападателят, е 17-годишен афганистанец, кандидат за убежище. Той крещял "Аллаху акбар" (Бог е велик), докато удрял пътниците, предаде АФП.

"Ислямска държава" обяви, че нападението във влака в Германия е извършено от един от нейните бойци, съобщи по-късно днес Франс прес, цитирана от БТА.

Ранени са четирима туристи - членове на едно семейство от Хонконг, съобщиха властите на бившата британска колония, предаде ТАСС.

Според "Саут Чайна морнинг пост" са ранени 62-годишният глава на семейството, 58-годишната му съпруга, дъщеря им на 27 и нейният приятел на 31 години. Седемнайсетгодишният син останал невредим, съобщи Асошиейтед прес.

Двама от пострадалите били ранени "доста сериозно", посочва ТАСС. Ръководителят на хонконгското правителство Лян Чунин решително осъди кръвопролитното нападение.

Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман каза пред обществената телевизия А Ер Де, че непълнолетният афганистанец изглежда е стигнал до Германия непридружен и живеел в град Охсенфурт.

Той подал молба за убежище през март. Живял в приют за непълнолетни бежанци допреди две седмици, когато бил преместен в приемно семейство.

Знаме на "Ислямска държава" е открито в стаята на младия кандидат за убежище от Афганистан. Това съобщи Херман по-късно днес.

"При обиск на стаята, в която е живеел, е намерено ръчно изработено знаме на "Ислямска държава", каза политикът консерватор пред телевизия Цет Де Еф.

Все още е рано да се разсъждава за мотивите на нападателя, също така дали е членувал в ислямистка групировка или е бил радикализиран наскоро, добави обаче Херман.

Изглежда, случаят ще задълбочи тревогите от нападения на т. нар. "самотни вълци" в Европа и би могъл да доведе до политически натиск върху канцлера Ангела Меркел, която прие стотици хиляди мигранти в Германия миналата година, коментира обаче Ройтерс.