Според омбудсмана Константин Пенчев наложително е да има тълкувателно решение по въпроса и да се уеднакви практиката.
Различни съдебни състави в различни съдилища продължават да си противоречат при преценката дали вземанията на топлофикационните дружества за доставена топлинна енергия и вземанията на всички други доставчици на подобни услуги - електрическа енергия, вода, телефонни услуги и т. н., са задължения за периодично плащане и като такива се погасяват с изтичането на 3-годишна давност или за тях се прилага общата 5-годишна давност.

Омбудсманът констатира, че различни съдебни състави продължават да прилагат 5-годишната давност за тези плащания, въпреки влязло в сила Решение от 22.12.2009 г., според което, при тези плащания се прилага 3-годишната давност.

Пред подобен казус са изправени длъжниците на "Топлофикация София". Преди няколко седмици изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов обяви, че няма да бъдат опростени каквото и да било задължения на клиент към дружеството без произнасяне на съда, дори ако това е дълг от 10 години.
Не е редно хората да разчитат, че няма да търсим старите им задължения, а междувременно да трупат допълнителни лихви, коментира Цветанов.

Само от началото на 2011 г. до месец юли столичната топлофикация е завела над 11 000 граждански и изпълнителни дела за дължими над 15 млн. лв.