Омбудсманът поиска тълкуване за давността на задължения по сметки

Националният омбудсман е изпратил искане до Върховния касационен съд (ВКС) за приемане на тълкувателно решение относно съдържанието на понятието "периодично плащане" от Закона за задълженията и договорите.

Обратно в новината

Коментари - Омбудсманът поиска тълкуване за давността на задължения по сметки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За тези, които не ползват услугата на Топлофикация: Има Директива на Европейската комисия със задължителен характер, която гласи, че абонати и плащачи на даден вид енергия са само преките и реални ползватели на тази енергия. Тоест, въпросът е решен. Това, че топлофикационната мафия се прави на ударена и разчита на неосведомеността на хората, е отделен въпрос. При този казус просто трябва да не й се обръща внимание.

Това става със знанието и разпореждането на държавата за да се пълни и бюджета, от който управляващите е лесно да крадат.Иначе отдавна да има свобода на избор как да се отопляваме, а не да сме закрепостени. Още повече, че половината от абонатите крадат, а останалите им го плащат, но това е от интерес на топлофикация за да може и тя да краде.Това е истината.

Стига рекет топлофикацио!!!! Спрете с тези измислени лихви и толоподаване до сграден и след него и т.н.Молехте ни да го предпочетем преди 30г.,а сега издевателствате над народа.Невероятно какво ценообразуване създадохте за парата,която си излиташе преди 1971г.във небесата и стига с топлото на софиянци-и при нас се правиха джакузита,басейни спортен център уж за работника

Цяла България плаща по-високи цени на тока, за да насърчават софианци да ползват парно.И вие сте прави, но пък ние какво сме виновни,какво ни грее тая Топлофикация нас,че да плащаме,за да съществува?

Топлофикация не е само в София, има я и в още доста големи градове, е, в селата я няма разбира се. Кажи сега защо си мислиш, че плащаш по-високи цени на ток заради софиянци?

Не мислим,така си е.Това е причината за вдигане на тока последните няколко пъти и няма какво да го мислим - то беше ясно казано!?

Единствено топлофикация е коректна при образуването на цената. Топлофикация София / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата. Подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер в мазето. Заплащането е единствено въз основа на неговите показания от които се приспадат нормативните загуби в абонатната. Топлоснабдяването в София е обществената дейност с най-ясната, прозрачна и справедлива ценова структура, но разбира се не е идеална. Примери за обратното, колкото искаш- билетът за влака до Бургас, този който тежи 50 кг плаща 30 лв и този който тежи 150 кг.-пак толкова. Още по-интересно е при самолетите, дори за 1-2 кг свръх багаж се плаща солидна сума, но никой не мери колко тежът отделните пасажери. До сега не съм чул, някой с малко лично тегло, да протестира. Случайно да знаете как се образува цената на билета в Градски транспорт, а на колко купува Софийска вода водата от язовирите и на колко я продава на софиянци?

Пълни глупости! Я им кажи да си продават парата на атмосферата, че не им я щем, те сами да се чудят как да я охлаждат или изхвърлят. Ако те знаеха как и защо образуват цените, нямаше да не могат да го докажат в съда. И не на последно място, ако всичко е така както го казваш, тогава защо след като уреда отчита, че не си използвал те карат отново да плащаш?

Какъвто ти никът, такъв ти е и коментарът. Можеш ли да ни светнеш на какво основание делът на сградната инсталация от 15% стана 65% в с/ките - при това влезе в сила със задна дата от предходната година?! На теб ,ако си мазохиест и ти е приятно да те правят на луд и да те рекетират, на болшинството от хората не им е приятно и елементарното изискване за човешко достойнство изисква да се противопоставим на наглия рекет на Топлофикация, какъвто няма никъде по света!

Рекетьорите искат още, за да може някой нов Вальо Топлото и неговите шефове в сянка да си крадат на воля.

Според мен думата давност трябва да отпадне, защото едни винаги ще ги правят на балами а други ще се правят на гяволи . Само едно не мога да разбера как задължиха всички да плащат на едно измислено ЕАД каквато е топлофикация , как съдия-изпълнители дават хора на съд след като хората нямат договори с топлофикация ! Нямат договори защото по силата на закона доживотни договори няма а и във всеки договор има клаузи включително отказ от услуга . Не мога да разбера след като няма договори и клаузи с потребителите как така съдят хората ?

Из небивалиците на нашата родина.

Отговор на въпросите ти: На база закона, който е прокаран в полза на Топлофикаця. В този закон не се изисква нещо специално освен една информация от Топлофикация, че лицето Хикс им дължи определена сума пари. Лицето Хикс бива осъдено по бързата процедура, след което не бива уведомявано, за да може да се защити и накрая идва ЧСИ.

да бе те по 10 години не са си мръднали пръста да си съберат парите и само ламтят за лихви и изведнъж решили да не зачитат закона :D отново заради тяхното безделия и незаконосъобразни деиствия хората да плащат.

Спрете да плащате,така и така след 3 години ще ви бъдат опростени дълговете!

В момента, в който ищецът направи опит да си вземе парите (заведе дело), давността започва наново

Не е точно така, давността по задължението отпада и толкова. След произнасяне на съда вече има друг вид давност - по съдебно решение.

тез много страшни бе. щом закона казва давност-значи има давност. и аз изкам да не ми надписват сметките ама няма. и освен това много от тези сметки са надписани, какво правим тогава. да си спазват закона щом го има, а те са решили да са по-големи от държавата.

Определено имаме нужда от един форум Антитоплофикация, където да се обединяваме срещу тях.

'айде. Нищо че живея в къща - не мога да ги понасям.

ами даи във феис-бук да направим страница-какво ще кажеш. аз не се ползвам от тях но при другите ВиК е същото и ел.разпределителите също. така че може да не е само за топлотфикация

До сега : защита правата на ромите-да не плащат сметки, да се узаконят колибите и постройките, с които са завзели цели квартали и села.Г-н Омбудсманът беше първият обявил се за спиране на похода срещу ромската/циганската престъпност е безнаказаност в България!Той до сега друго не е направил - нито за онкоболните, нито за нарушените права на българите от страна на мобилните оператори,нито за полицейското насилие...нищо не е направил за работещите и честни хора,само за ромите работи.

Седнали сте тук и се карате едни с други, а ако се позаинтересувате от дейността на г-н омбудсмана до сега, ще забележите, че единственото,което е направил е да се бори за правата на циганите/ромите да не плащат сметки и данъци и да живея на наш гръб.Понеже господинът ми е особено антипатичен с желанието си да ни натрапи свръхтолерантност му следя дейността.И да знаете,че не е минала и грам мисъл през главата му,как неговите предложения ще се отразят на нормалния,работещ и плащащ всичко в тази държава чист българин.

Стига с тези празни и общи приказки! Обоснови се с конкретни факти или потъни в забвение! И наистина, как ще се отрази опита му да предпази от Топлофикация обикновения, работещ, чистокръвен българин? И кога циганите започнаха да използват парно?

Ти си човек, който изобщо не чете, а само пляпма.Прочети първо статията, за да видиш,че там Топлофикация е само един казус, става въпрос за всички задължения - например за ток и вода също.После ела и ми задай конкретен въпрос.

Да закриват ТОПЛОФИКАЦИЯ- само ограбват хората.

А, не. Те не наляха стотици милиони в нея, за да я закриват. Не променяха законите специално заради нея, за да я закриват. Трябва да докарат всичко до съвършена машина за чупене на кости, за производство на дългове на собствениците на жилища, които после да им бъдат отнети заради тези дългове и тогава, една тогава, ще я "приватизират" и нея - когато всички новоизмислени закони бъдат подчинени на нейния интерес, т.е. на собственика й, като средство за производство на пари със сатър над главата. Немя да я закриват. Те почти вече са променили законите, както иска бъдещият (сигурно вече известен) собственик. Като доизваят всичко останало, ще я "купи" някой за 1 лев да я "спасява" и да обещава, как ще "инвестира" в нея, пък после - ""Кремиковци"", дет се вика...

Наглост е да се търсят дългове след изтичане на 3-годишната давност. Време е административният съд да подтвърди решението от 2009 г.

НАГЛОСТ Е ДА НЕ СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ СЕЛТАЦИТЕ И ДА СИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ РАЗМИНЕ.НЕЩАСТНИЦИ.БЕДНИ СА КАТО МИШКИ АМА ПРАВЯТ СМЕТКИ.ЩО НЕ МИСЛЯТ ПРЕДИ ДА НАТРУПАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА- ЗАЩОТО СА СВИКНАЛИ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ХРАНТУТИ И ДА ИМ СЕ ПРОЩАВА ВСИЧКО.

О, неграмотни "човеко", "данъкоплатецо", "гражданино", "щастливецо", "богаташино", къде си тръгнал да се редиш в "А" група и да пишеш за неща, които са ти непонятни? Защо слагаш всички под един знаменател?

Човече, аз не мога да си позволя да плащам парно, но според закона нямам право да се откажа от услугата, защото с тръбите си ми отоплявали жилището. Това е патова ситуация. Единствения начин да се отърва от топлофикация без съгласието на 70% от живеещите в блока е да нанеса непоправими щети на инсталацията. Ако се замислиш утре законово може да ти кажат, че в България има три мобилни оператора, но ти съвестно ще трябва да плащаш такси към всички, защото някъде случайно можеш да ползваш клетка на друг оператор, защото твоя нямал покритие. Това е също толкова абсурдно. Щом не мога да плащам, няма и да ползвам услугата, но не трябва и насила да ме обременяват с такси и да ме изнудват частните им съдебни главорези -рекетьори.

Или може би другояче казано, вероятно са на процент при Топлофикация. Иначе не виждам какво общо има количеството с периодичността. Всеки месец ти идва сметка, в тази сметка има краен срок, плащаш и лихви след този краен срок, така че, както и да се погледне (може да питаме и Брюксел дори), това си е периодично плащане и няма никакво значение колко ползваш или плащаш. Всеки месец очакваш фактура и знаеш, че трябва да я платиш в срок. Фактурата може да е за 200 лева, може да е за 300 или за 250, но ти я получаваш ежемесечно и трябва да я платиш в срок, тоест плащането е периодично. В закона не пише, че става въпрос само за ежемесечни плащания на еднакви суми.

Браво на топлофикация! Щом си използвал услугата, трябва да си платиш! Аз използвам парно и си го плащам редовно. Съд до дупка за нередовните платци !!!

А когато не си използвал и уреда отчита нула, отново ли трябва да си го платиш? А когато сметките са ти нереално завишени, отново ли трябва да си го платиш? А когато не могат да докажат как изчисляват сметките, отново ли трябва да си го платиш? Защото според Топлофикация е така. Но според здравия разум не е.

Има общи части за които също се плаща. Живеем в блокове сред хора и трябва да спазваме законите. Който не е доволен, купува си земица, строи си къщичка и готово. А най добре е да си ходи обратно на село...!!!

Като си купувал евтина панелка в Люлин вместо скъпа къща на някой остров не си се оплаквал.

бърз фалит за топлофЪкация

Трябва да знаете, че съда няма да се позове от ваше име на 3-годишната давност, тоест не си мислете, че всичко ще стане автоматично. Трябва изрично вие самите да се позовете на 3-годишната давност!

Че как да се позовеш като мамят със съобщенията за изпълнителните дела. Не те известяват и ти изобщо дори не подозираш, че шопарите от "топлофикация" били предявили претенции, че си им длъжник и съответно НЯМА КАК ДА ВЪЗРАЗИШ като не знаеш за иска им. Като не възразиш, те осъждат без дори да подозираш и няма как ва възстановяваш срока за възражението. ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО, ЗА ДА ОБСЛУЖВА ТУНЕЯДЦИТЕ СВРЪХНАГЛИ. ВСЕКИ ДЕН ПРОМЕНЯТ ПО НЯКОЙ ЗАКОН, С КОЙТО ДА СИ БЕТОНИРАТ СВОЕВОЛИЯТА И ИЗВРАЩЕНИЯТА. ТОВА НЕ Е ПРАВОВА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ. ИЗДЕВАТЕЛСТВО СЛЕД ИЗДЕВАТЕЛСТВО СРЕЩУ НАРОДА.

Разбирам те, подкрепям те, много сме, ама дай нещо да направим вече, че сам с писане явно не става.

шефа на топлофикация в случая е в правото си да търси парите по съдебен ред и за 20 г. назад, тези задължения не се погасяват автоматично. Именно съда трябва да отсъди, че е настъпила погасителна давност и може да претендират само за суми до 3 години. Така че дано най после излязат с окончателно решение 3 или 5 г. е давността и да се приключи с различното тълкуване. А топлофикация да действа по бързо. и най вече след неплатени сметки за години да спира ползването на парното. поне това да е начин да се откачим от тях. Защото при мен именно тия които не плащат са против спирането му. Явно го приемат за социална услуга полагаща им се по презумпция

Ами то е замислено и направено като социална услуга. ТЕЦ произвежда ток чрез газ+котел+вода+турбина, а от получената пара една част се охлажда от охладителните кули, другата се пуска да отоплява жилищата, а останалата се изхвърля в атмосферата. Нещо неясно? Иначе за последното си прав, всички крадци на парно, тези дето се водят най-редовни, само те си го искат.

решение има от 2009 г.

Призовавам всеки да хване и да изолира тръбите за парното в своето жилище или да пита дали искат да му плащат наем или когато трябва да се подменят, да идват те да си ги подменят безплатно и отново да плащат наем.

Такъв омбудсман не сме имали! Де да имаше повече такива личности - нямаше да сме на този хал! Бог да го поживи!

Права си драга, това ни е втория обудсман в историята ни, изключително начетен юрист. Другия, Гиньо Ганев, преди него беше мумия, просто си седеше и не вършеше нищо. Отседяваше поста дето е заел (вярно, гонеше 80-те) без да си мръдне пръста. Г-н Пенчев поне не се е обвързвал с разни политически измикяри.

Вижте сега, Омбудсмана се опитва да защити вашите права от мошеници като Топлофикация, а вие го оплювате. Е, не е ли това типично българска простащина? Вие дори сигурно не знаете и какво означава периодично плащане. Помислете си дали получавате всеки месец фактура от Топлото и дали тази фактура има краен срок и трябва да се плати до 10-15 дни примерно. Накарайте Топлофикация да ви обяснят как изчисляват парното, как ви продават отпадния продукт "пара" за 200 лева месечно. Питайте ги защо след като сте закупили тока, който произвеждат, трябва да им купувате и парата, която трябва да изхвърлят в атмосферата иначе. Знаете ли Топлофикация какви машинации правят със сметките? А знаете ли, че ползваш, не ползваш, при тях винаги се плаща? В следствие идва един интересен въпрос - На кому по дяволите са нужни въпросните уреди за отчитане на всеки радиатор, след като на тях пише, че не си ползвал, но отново те карат да плащаш? И някой служител на въпросните измамници, тръгнал да ми коментира за "редовни" и "нередовни", хайде, моля ви се.

Тия от Топлофикация по-големи ли са от закона, не мога да разбера........... За трета година не ползваме парно и тъпия топломер показва 0 за трета поредна година, обаче.........от изравнителната семтка излиза, че имаме да даваме още 200лв. Щоооооооо?

Те са законът, те са последната инстанция, те са всичко. Или просто са партийната касичка на всички управляващи и имат политически чадър. Така излиза в крайна сметка, щом си развяват коня както им дойде за добре.

Абе, хора, вие дори не знаете какво означава Омбудсман, а сте тръгнали да коментирате човека. Той наистина си върши работата и защитава гражданските права. Ето какво значи Омбудсман: Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години. Омбудсманът е независим в своята дейност и се подчинява само на Конституцията, законите и международните договори, ратифицирани и влезли в сила за Република България.

По-добре да изтълкуват действията на ЧСИ,които запорират сметки и изнудват хората да плащат стари, с двойно изтекъл срок сметки.При положение,че има СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ за спиране на плащането поради изтичане на давностния срок. В крайна сметка - ИМА или НЯМА ЗАКОН?!?

Луд умора няма ! Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава ! Идват избори, от Вас се изисква само едно - ДАЙТЕ БАНИЦАТА ! Закони много, кой може да спазва всички ? Има адвокати за това, нали ? Няма значение кой за какво Ви говори, накрая винаги става въпрос само за ПАРИ ! Променете СИСТЕМАТА защото,накрая тя ще промени ВАС !

Както винаги редовните ще са прецакани, а тарикатите ще празнуват. В България винаги е било така и така ще си остане.

какво неясно има в текста 'периодични сметки", че трябва да има тълкователно решение. Ако някои не знае български език има тълковен речник на думите в него. Може би трябва да има тълкователно решение за да може да се каже на черното бяло? В случая е ясно, че "периодични сметки" са тези които се плащат на определен период от време. Ако се окаже ,че сметките за вода, ток и парно не са периодични, то кои тогава са такива? Може би ВКС трябва да дава тълкувателно решение за всяка дума и термин във всички закони?Разбирам гнева на някои редовни платци на тези услуги,но монополистите е трябвало да си искат парите в срок, а не да се мъчат да правят тълкувания в тяхна полза.

Нека си има тълкувателно решение на ВКС, че заплащането на ТЕ е периодично плащане, а тогава може и да отпадне ССЕ, с която съдът иска да се изчисляват сумите за 5 годишна и за 3 годишна давност:) Нови 200лв. за експертиза от вещо лице ще отпаднат , а съдът няма да се триуми, а ще прилага само и единствено 3 год, давност.

Съдиите, които оспорват 3 годишанат давност разсъждават, че плащането не е периодично, тъй като всеки месец потребителят ползва различно количество енергия. Аз лично не споделям това мнение, тъй като волята на законодателя е била в алинеята да попаднат освен наема именно такива плащания за т.нар. комунални услуги. Все пак повечето съдии отсъждат с 3-годишната давност. Само, че съдът не е длъжен да я следи, а вие трябва да си я поиската и да се позовете на нея.

Колега, искам си я, позовавам се на нея, но резултата в СРС при различните съд. състави е различен...Писна ми да принтвам едни и същи решения - вече си имам останали изпринтвани копия за всеки случай:)

рекетират ни както си искат и то с голямата помощ на държавата . осъдиха ме от глобул за 40 лева сега трябва да дам 740 с какви ли не измислени такси, но интересното е ,че тази сметка е платена 2009г., но понеже не си пазя бележката нищо не мога да докажа. осъдиха ме без каквото и да е обаждане или предизвестие били ми залепили някога си някаква бележка на вратата която никой никога не е виждал но се считало че по този начин са ме уведомили.а още по-интересното е че тази сметка е от 2005 и е с изтекла давност при всички положения но понеже не съм възразил докато трае делото за което никой не знае сега трябва да плащам на съдия изпълнител. КОГА ЛИ ЩЕ ВЗЕМЕМ СОПАТА И ЩЕ ИМ ПЛАТЯ НА ВСИЧКИ Рекетьори

Това, което пишеш за "Уведомленията", е точно така. Ако не те уведомят, нищо не можеш да докажеш, защото именно с тази цел си приеха цял нов ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС - за да си гарантират своеволията (вкл. на Топлофикация и на всякакви чужденци, гепнали всички услуги с "периодични плащания" и пр.). С новия ГПК само една разносвачка, която разнася съобщения и призовки на съда, може да ти вкара главата в торбата, без ни най-малка възможност ти да се защитиш. Може случайно да стане, може и неслучайно. Достатъчно е само разносвачката да се подпише, че била идвала на адреса ти, че ти била залепила уведомление някъде "в близост" (може с плюнка да го е "залепила", на дърво на отсрещния тротоар, може и изобщо да не е лепила) и съдът ще приеме, че ти си "уведомен", че те съдят. Така ако топлофикация е внесла в съда напр. искане да й платиш 1 милион лева, щото си й ги бил "дължал", то съдът ще приеме, че ти си уведомен, но не си възразил, т.е. че "признаваш" това искане на "Топлофикация" и ще бъдеш осъден да го платиш. Това обслужва изцяло единствено хайка нагли обирджии на обикновените хора.

отвратително, ама какво правим....пишеме? И гласуваме за партията, приела тези изменения. Коя беше тя, да не би "Най-социалната"?

Кога ще се премахне рекета ТРЪБИ. С климатици сметката ми за ток е 18 лв., а за тръби плащам 60 лв. Да си ги изолират или да ми плащат право на пренос през апартамента

Абсолютно съм съгласна. Нека ми плащат за пренос или да си махат тръбите от апартамента ми. Писна ми да ме рекетират.

ЗАЩО ТОПЛОФИКАЦИЯ ЩОМ Е НА ЗАГУБА ВЗИМА ТОЛКОВА ГОЛЯМИ ЗАПЛАТИ?Откъде.От нас данъкоплатците.Събирайте на тези които се топлят а не на тези със свалени радиатори.Минете проверете.Иначе плащане няма.

аман от мишоци, които ползват и не плащат ... такива трябва да се изтребват!

Аман от сметки, които за нещо което аз не ползвам!

Аман от мижитурки, които си плащат, за да ги е..т!

И кво като е завела, при мен не можаха нищо да докажат, и дълга отпадна...Представяте ли си, да не могат да ти обяснят колко са ти доставили и откъде си смучат цифрите в отделните фактури....

ЗАЩО ТОПЛОФИКАЦИЯ ЩОМ Е НА ЗАГУБА ВЗИМА ТОЛКОВА ГОЛЯМИ ЗАПЛАТИ?Откъде.От нас данъкоплатците.Събирайте на тези които се топлят а не на тези със свалени радиатори.Минете проверете.Иначе плащане няма.

Абе този омбудсман на кого служи, на хората или на топлофикациите ? Защо се повдига въпрос, който вече Е РЕШЕН окончателно от ВКС. Такова тълкувателно решение има ! Влязло в сила ! Давността безспорно е 3 години ! Това е. Но явно на някой (на кой ли...) това не му изнася и искат да повдигат въпроса наново, та ако има как да се промени давността на 5 години, което би било в разрез със всяка правна логика, при наличие на тълкувателно решение и достатъчно съдебна практика по въпроса.

Нещо ми подзказва че ти си от тези които са натрупали огромни дългове към топлофикация. Потърси покой и работа чадо, ще си платиш като поп не се коси толкова много за "правната логика" и тълкованието и.

Я фора от мотора, бе! НАГЛЕЦИ НАГЛИ!!! ТОВА ИЗВРАТЕНО ДЕБЕЛОКОЖО СВРЪХНАГЛО ИЗДЕВАТЕЛСТВО НАД ХОРАТА ЗАСЛУЖАВА ТАКЪВ ГРАЖДАНСКИ МЕТЕЖ, ЧЕ НАГЛИТЕ ШОПАРИ ОТ ВСИЧКИ НИВА И НА ДЪРЖАВА, И НА ЧАСТНИЦИ ДА СПРАТ СЪС САМОЧУВСТВИЕТО СИ НА БЕЗНАКАЗАНИ УДИЙЦИ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ! ТО БИВА РАЗПАСАН ШИНИЗЪМ В ТЕЗ "СМЕТКИ" И ВСЯКАКВИ ИЗМИСЛЕНИ САМО С ЦЕЛ ДА ЗАГРОБЯТ ХОРАТА, КРАЖБИ, БИВА, НО И ДЯКНОВЦИ, И ДРУГИ ДЕРИБЕИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОЗАПТЕНИ. А ГОРКАТА "ТОПЛОФИКАЦИЯ", ИЗМИСЛЕНА НАВРЕМЕТО КАТО ЧИСТО СОЦИАЛНА УСЛУГА - ЗА БИТОВА ТОПЛИНА БЕЗ ПАРИ - ОТ ОТПАДНИТЕ ВОДИ НА ТЕЦОВЕТЕ - СЕГА ИСКАТ ДА Я НАПРАВЯТ ГАРАНТИРАНА МАШИНА ЗА ПАРИ, КОЯТО СЛЕД НУЖНИТЕ ПРЕПРАВЯНИЯ НА ЗАКОНИТЕ ДА СТАНЕ ОКОНЧАТЕЛНО ВАЛЯК, С КОЙТО ДА МИНАВАТ ПРЕЗ ГЛАВИТЕ НА ХОРАТА, НО ДА СИ ГАРАНТИРАТ ПЕЧАЛБИТЕ. ЕДВА ТОГАВА ЩЕ Я "ПРИВАТИЗИРАТ" И НЕЯ - КАТО Я СТЕГНАТ ОКОНЧАТЕЛНО КАТО ДОБРЕ СМАЗАНО МЕНГЕМЕ.

чете законите и си отстоява правата

А на мен нещо ми подсказва, че си малко неграмотен и глуповат, заради което не знаеш и какво означава "периодично плащане".

Нищо не съм натрупвал, тъй като не се отоплявам с Топлофикация. Но те се опитват да се отопляват с мен, като ми пишат напълно произволни суми за неползвана услуга, каквато не ми доставят. В блока ми няма топлинно счетоводство и сметките ги пишат буквално както си искат, вкл. и на мен, който нямам нито 1 радиатор в апартамента. Но това е съвсем отделна тема, освен това моят случай не касае давността (независимо дали 3 или 5г.). Тук говорим за ДАВНОСТ по ГПК - т.е. за право, което се простира далеч извън Топлофикация и засяга много други сфери на живота.

Житейската и съдебната практика доказва наличието на: "И след умирачка, отърване няма за пропуснато плащане!". Плащането е АБСОЛЮТНО сигурно! /Законът КАРМА/ Какво тълкование на ВКС може да има на Божествен Закон, приет от богинята "темида" за прилагане И... в социалната съдебна практика?

Тоя яко мяза на малоумен!

Но е един от малкото качествени политици в тази скапана държава!

Дали ?

Много е качествен за тези, на които служи. Има значителен принос в измененията на ЗБЛД, с които се разреши на всички длъжници да избягат зад граница. Това се нарича защита на граждански права:)))))))))))))))))

Този човек е далеч по-умен откокото ти си мислиш. За твое сведение е един от най-добрите юристи у нас. И за сведение на Мая, обудсманът няма нищо общо с политиката, както и трябва да бъде. Ролята му е съвсем друга. Явява се нещо като обществен защитник и посредник между държавата и нейните органи и обикновенните граждани. А Константин Пенчев го е доказал.

трябва ли всеки малоумен недорасляк да кряка с жълтата човка? я да се покаже котака, че е наблизо и да го научи да не кряка. че то тоз гост много прост!