Това съобщи АФП, цитирана от агенция "Фокус", като се позова на решение на съда. Съдията също така е наложил глоба от 25 милиона евро на Зин ел Абидин Бен Али, както и глоба на съпругата му, само на първия ден на процеса.  

В Тунис започна съдебния процес срещу Бен Али, обвиняван в злоупотреба с власт. Процесът се провежда в отсъствието на Бен Али, който през януари тази година беше свален от власт след масовите протести в страната. Той избяга в Саудитска Арабия, като саудитските власти до момента не са отговорили утвърдително на искането на Тунис Бен Али да бъде екстрадиран.

  Бен Али и съпругата му Лейла Трабелси бяха признати за виновни по обвинения в отклоняване на държавни средства. Съдията по делото постанови бившият президент на Тунис и съпругата му да платят глоби в размер на общо 91 милиона туниски динара (65,5 милиона долара), съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  

Присъдата по другите обвинения срещу Бен Али и Трабелси - в незаконно притежание на наркотици и оръжия, ще бъде произнесена на 30 юни. Зин Ал Абидин бен Али управляваше авторитарно Тунис в продължение на 23 години.