Констатацията е на база на данните от последното национално представително проучване за хранителните навици у подрастващите. Анкетирани са над 5000 деца в цялата страна.

Рискът означава, че определен процент от тези деца в по-късна възраст ще получат някакво хранително разстройство, обясни доц. Дулева. В същото време около 30 на сто от тийнейджърите страдат от наднормено тегло и затлъстяване. През 1998 г. са били с 10 процента по-малко.

"Хранителните разстройства са широко разпространени в Европа, но такова проучване се прави за първи път у нас. Досега нямахме надеждни данни за предразположенията към такива отклонения. Учениците са анкетирани с тест на американската асоциация на психолозите, който се смята за златен стандарт в света. Рискът от анорексия или булимия означава, че децата са с объркани представи за правилно и здравословно хранене", допълни доц. Дулева.

В България липсва точна статистика за болните от булимия и анорексия, съобщи през 2010 г. д-р Надежда Стоева - началник на диагностично-консултативен блок в Пета МБАЛ в София. По оценка на специалистите обаче броят им е между 150 и 200 000. Заболеваемостта през последните години е нарастнала шест пъти, 17 на 100 000 болни от анорексия и булимия умират в Англия, съобщи Стоева.