Всяко пето дете заплашено от анорексия

20% от децата между 10 и 19 г. у нас са с риск за анорексия, алармира доц. Веселка Дулева, завеждащ секцията по хранене в Центъра по обществено здраве, цитирана от в. "24 часа".

Обратно в новината

Коментари - Всяко пето дете заплашено от анорексия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Децата не играят на вън! А играта за тях е важна, колкото съня и храната. Храната се приготвя с продукти. А продуктите се намират в магазина. Децата не живеят у дома. А се отглеждат в обществени заведения. В училищата, последната грижа е храненето и децата купуват това, което се намира в лавката, близката сергия, будката и което могат да изядат за 5-10 мин. в междучасието.

По-неясна от информацията в тази статия не съм чела в dir.bg - и от литературна гледна точка, и от статистеческа при описването на брой и проценти. Намерете по-начетени журналисти и автори на статии - да разбират поне малко от това, за което се опитват да ни информират. Полезно ще е да се дава и точна препратка към първоизточниците на сведенията.

Накой някога да е научил родителите какво е здравословна храна? Сега българинът има повече храна и като американците простата част от него започва да яде, колкото има. Освен това липсва елементарно познание коя храна колко храни и с какво. Да не говорим за диетолозите! Тези от тях, които дават тон в страната ни, са пълни лаици. Струва ли ви се чудно? Да! Нямат и понятие от хранене, имат понятие само от химическия съставв на храната и от средно статистическия начин на хрананене на българина. Приемат овека като торба за калории и основни химически вещества. Взаимодействие, режим, индиввидуалност - това са чужди неща за тях. Типично за едно социалистическо образование. Кой знае кой 'народен' професор енаписал авторитетния ни учебник, от който са се учили един отбор некадърници. Последствията са на лице.

Домакините в България много добре знаят, че е по-добре да предложат на детето пълнена чушка, филия с лютеница, кисело мляко и парче баница, шепа череши и суров морков, вместо: Х mg/кг телесно тегло белтъчини, Х mg% вит.С, Х % масленост на прясното мляко. Но, пазаруват това, което се продава в магазина! И готвят, когато имат възможност. Отпуската по майчинство е няколко месеца и децата се отглеждат в общежития (ясли, градини, целодневно училище). И там ги хранят с това, което се продава в магазина! Днес подходът на диетолозите е съвременен, по американски и европейски школи и няма нищо общо със социалистическото образование. Хранителните продукти са вносни, по европейски стандарти. Месните са от "щастливи" животни, а повечето от семената за фуражите и растителните продукти се внасят от САЩ. Да, "последствията са на лице"!

доцент, дулева да не се изказва неподготвена. проблема при анорексия не е отношението към храната, а най-общо казано към живота. при проблем кда се търси помощ от специалист.

Хранителните разстройства са психологически проблем, а не проблем на храненето.Децата и младите хора отреагират през храната стреса, семейни проблеми, липсата на любов и грижа.Не се занимавайте с баничките и чипса ако искате да разберете нещо за проблема.

Ама каква психика бе приятелю. Ми то на българина му хвърли крайшник хляб и да 'оди да бачка.

Според мен сте адски заблудени. Аз мисля, че няма по-качествена храна от чипса и колата! Само МАЗНАТА (щото от години отрепките пестят олиото сякаш струва пари!) баничка е по-добра от споменатите!!! Особено ако е прокарана с ВЪЛШЕБНОТО питие - бозичка!!! Дедите ни са живяли ДВА ПЪТИ повече от днешните олигарси, точно на такава храна. За Прадедите ни, които през турско са маали мазен Гювеч със СВИНСКА МАС и дебел резен сланина, няма да говорим, който може да чете - да чете. Не се шегувам. ЛИЧНО вие можете ли да сте сигурни в онова, което ви набиват от ТЕЛЕВИЗИЯТА (нали и тя бе вредна)?! Рекламите ги сменят през няколко години, тълпата продължава да се люшка обезумяла. Хранете децата си с гнили ГМО плодчета и зеленчучета, надрусани с нитрати. Да им е здраве! За синтетичното "мляко" изобщо няма да споменавам. Важно е БИЗНЕСЪТ да върви. А той - Бизнесът яко върви в училища и болници, където и най-долния боклук е с поне ДЕСЕТОКРАТНО завишение... щото то народни пари, що да не ги прибереш. Хайде "Майки" наконтете се, мушнете цигарето и марш да флиртувате с шефа, че да праите кариери... :)

Еее, ама в миналото, децата играли навън, тичали, гледали животни, имало чиста вода и въздух... Днес в порутените задушни сгради на училища ги затварят още в кърмаческа възраст и ги държат поне 20 години затворени и точно като в затвор - адски психически и физически тормозени. Същото и с възрастните - някога - лятос работа, зиме - почивка, следобед - дрямка..., а днес като шефа ти каже - марш на компютъра и 10 часа да не си мръднал... после след залез едвам се дотатрузиш полусляп и схванат у панелката... какво искаш. Храната им била виновна. Ама изобщо не мислят. Я тоя - избрания Мистър Х да каже къде в България е виждал последните 20 годни кашкавал?!?!?! Ама истински, не по стаднарт на лист?! А? Поне да не мирише много на кози лай... Нали, а? За сирене да не говорим.

Какво излиза? Половината деца са абсолютно ненормални - или затлъстели или измършавели. Изходът: родители, спрете им най-после парите за чипсове, баници, хамбургери, пици и коли. Правете им здравословни сандвичи с пълнозърнест хляб, зеленчуци, качествено сирене, кашкавал или месо - нека това да им е закуската през деня. Без майонези, "кетчупи" и други "сосове". Веднъж като свикнат с вкуса на такъв сандвич, после сами ще го търсят.

Ами като говорим за причини - когато децата са извън училище или домовете си, купуват като за последно чипсове и коли. Непрекъснато нагъват буклуци, а закуските им стоят. В края на деня учителки от горен курс (където не се полага безплатна храна) дават останалите сандвичи на деца, които изобщо не проявяват претенции. Те наистина са гладни. При нас - в 7 клас - от около 90 деца има две, които получават останали закуски, и ги изяждат на часа. Когато са на екскурзия децата се хранят само с кроасани, сладоледи, зрънчовци, солети. Продавачката в павилиона пред училище се оплакваше преди години, че за едно междучасие продала около 200 дъвки и 1 един сандвич. И се ядосваше на майките, че толкова не обръщат внимание.

Всяко второ дебело, всяко четвърто кльощаво.

Държавата отпуска за училищна закуска 80 стотинки на дете, като условията са да съдържа плод и мляко, както и сандвич. Сами си направете сметка за 80 стотинки колко може да си позволи фирмата - снабдител. Обикновено закуската съдържа малка изгнила ябълка, или черен банан на промоция, нещо бяло, което прилича на мляко и тънка филийка със следи от лютеница отгоре.

Случва се. Но през седмицата. Например един ден има сандвичи, а на другия ден - домат.

ами проверете с какво се хранят тези деца в училище, какво се продава в магазинчетата. само тестени изделия и чипсове. няма саладки, плодчета в пластмасови кутийки... те децата с каквото свикнат това ще им харесва.

Изгответе друга статистика: колко майки приготвят домашни закуски и топла храна в къщи !

Изгответе статистика колко пари са похарчени за училищна храна и проверете каква всъщност е въпросната храна. А също и каква е роднинската връзка между директорката на училището и спечелият търга за доставка на храна,

Конкурсите се печелят в общината, не в училищата.